website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
    Computervoer 6

Maassluis, 26 september 2021.

Beste geïnteresseerde

Windows 10.
Waarom zijn mappen op de computer noodzakelijk? Een belangrijke reden is dat we al onze bestanden geordend willen opbergen, om ze ook weer gemakkelijk te kunnen terugvinden. Binnen een papieren administratie ordenen we onze documenten ook. Verzekeringspapieren liggen niet op dezelfde stapel als de hypotheekakte en correspondentie met de gemeente berg je niet op bij de brief naar een leverancier waarbij je een klacht hebt over een geleverd product. Ook een linnenkast is opgeruimd: op de ene plank liggen handdoeken en theedoeken; op een andere plank de lakens en de slopen.
In de Verkenner van Windows kun je zogenaamde mappen gebruiken om je bestanden op een ordelijke en nette manier op te slaan. Door documenten en/of afbeeldingen die iets met elkaar te maken hebben in een bepaalde map op te slaan kun je ze makkelijker terugvinden.
Er zijn een aantal manieren om die mappen te maken.
Klik om te zien hoe dat gaat  op Nieuwe mappen maken.

Windows 10.
Vind je het toch nog lastig om een bepaald bestand in de Verkenner op te zoeken?
Een manier om het wat makkelijker te maken is het maken van submappen, maar ook het sorteren in een kolom, waar een specifieke eigenschap in staat, zoals de naam of datum van het bestand, geeft een overzichtelijker beeld. Het is bijvoorbeeld handig om bijvoorbeeld van muzieknummers alles gerangschikt te hebben op jaartal of genre. 
Door te klikken op kolomindeling in de Verkenner kun je zien hoe dat te realiseren

Windows 10.
Een knipsel maken van een gedeelte dat op je scherm staat kun je op deze manier doen.

Druk op Windows-logotoets windows-logo + Shift + S om de knipbalk te openen en sleep met ingedrukte linkermuisknop de cursor (het +je) over het gebied dat je wilt vastleggen. Zodra je de muisknop loslaat is het vastgelegde gebied  geknipt en wordt direct opgeslagen in het Klembord. Het knipsel kan vervolgens in een tekstverwerker, e-mail of ander programma worden geplakt. Bovendien verschijnt na het knippen rechtsbeneden in het scherm een mededeling, dat het  knipsel in het Klembord is opgeslagen. Je kunt dan tevens direct op deze mededeling klikken, zodat het knipsel in het knippen en aantekenen venster verschijnt. Hierin kun je als je wilt allerlei aantekeningen op het knipsel aanbrengen, waarna je het als jpg afbeelding kunt opslaan en/of delen.
Op deze manier zou je bijvoorbeeld een stukje uit een krant kunnen knippen en eventueel van commentaar voorzien kunnen mailen naar een relatie.

Telefoons.
Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is een sim only eigenlijk? In het volgende artikel wordt het uitgelegd en wordt stil gestaan bij de voor- en nadelen. Ook wordt aangegeven  waar je tijdens het afsluiten van een abonnement op moet letten.
Klik om dit alles te lezen op wat is Sim only.

iPhone, iPad.
Voor sommige mensen zijn de letters op het iPhone-scherm erg klein en dun. Ze kunnen het niet goed lezen. Gelukkig kun je daar iets aan doen door de lettergrootte aan te passen en vetgedrukte letters te gebruiken. In deze tip wordt uitgelegd hoe je het scherm van de iPhone of iPad beter leesbaar kunt maken met grotere letters.
Klik voor het aanpassen hiervan op de tekstgrootte op de iPhone en iPad.


Veel lees- en studieplezier,
Met vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest. 

testles