scklogo3
 
Computervoer nummer 55

Maassluis, 17-10-2021
%_AANHEF%,

Ook deze Computervoer is weer rijkelijk gevuld met muziek en digitale informatie om  nieuwe kennis te ontdekken. Ik denk dat het best wel zal resulteren in ontspannen en ook leergierige momenten. 
De    computervoerverzameling   is inmiddels aangegroeid tot 45 afleveringen en zal binnenkort volledig te zien zijn. 

Fiijne kijk-luister-en leermomenten weer met deze aflevering.

Een vriendelijk groet van,
Hugo van der Hoest.
web-hugo

SCK-KLASSIEK
 
Adagio Un Poco Mosso.

U zult zich afvragen wat de betekenis is van bovenstaande aanhef.  Dit is geen muziekstuk van Beethoven of van Handel? Nee, het is een aanduiding hoe en met wat voor muziektermen ( naast muziek noten ) het stuk het best gespeeld kan worden. Bijvoorbeeld hard of zacht, snel of vrolijk.

Waar komen al die aanduidingen vandaan? Het beste antwoord daarop is Italië.

Italië is eeuwenlang (15e 16e en 17e) het centrum van de muziek geweest. Denk aan Montiverdi en Gabrieli. Italië lag mijlenver voor op de rest van Europa. Alle nieuwe muziekstijlen uit die tijd zijn daar ontstaan. Wie in Europa professioneel de muziek in wilde ging in Italië studeren.

Veel van wat er daar gecomponeerd werd ging niet verder Europa door omdat het simpelweg niet begrepen werd. Ook omdat er in de rest van Europa geen goede plekken waren om het uit te voeren. Bijvoorbeeld stukken voor 3 koren die hoog boven het publiek tegenover elkaar stonden.

 Ook later heeft Italië heel veel goede componisten geleverd waaronder Puccini, Rossini.

Daarom is het Italiaans onomstreden. Zij zijn van oudsher de eersten geweest die de tekst opgeschreven hebben. Zij definieerden het en natuurlijk gebruikten zij hun eigen taal. Het Italiaans is de meest muzikale taal ter wereld. Het is een zangerig taal.

Nu hier wat tempo aanduidingen: Largo- zeer langzaam en statig. Adagio – langzaam. Andante -rustig gaande, wandelsnelheid. Allegro-snel vrolijk. Presto- zeer snel. Rondo een muziekvorm waarin een hoofdthema met tussenspelen wordt afgewisseld  

En bij zingen vaak de P van piano of een dubbele PP zeer zacht. Of Mezzo piano matig zacht (aangeduid met MP) en als laatste Forte- sterk aangeduid met F of nog harder met FF.  Dit zijn de velen muziektermen die uit Italië afkomstig zijn.

Nu kunt u luisteren naar mijn persoonlijk mooiste muziekmomenten. Ludwig van Beethovens. concert voor Piano en Orkest nr5 ,op73 in ES gr.t., "Keizer ?deel ? " Adagio un poco mosso? en deel iii,"Rondo . Uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Leonard Bernstein.

En nu eens voor de orgelliefhebbers in ons midden: Het largo van Händel gespeeld door -Jonathan Scott. Tempo Glusto (vreugde) en Largo -Adagio statig /langzaam).

Gijs van Eijsden         

SCK EIGENTIJDS
 
Neil Diamond in de Greek Theatre

Als één album van Neil Diamond een superster maakte, dan was het wel de dubbele  Hot August Night uit 1972 . Opgenomen in het Greek Theatre in Los Angeles, liet het zien hoe opwindend hij als performer het publiek zo kon boeien, dat zijn studioalbums er alleen maar een voorspelling van zijn. Het originele album was zo'n succes dat hij nog drie maal terugkeerde naar de Grieken met Love at the Greek en Hot August Night II en III. Uit Hot August Night III wil ik de volgende  Neil Diamond Medley laten zien en horen.

John Denver live in Holland 

In 1982 zingt  John Denver in het TV programma: Avro's Platengala internationaal  de vollgende nummers :Annie's song,  Back home again, Seasons of the heart, Calypso en  Perhaps love. Samengevat in deze  John Denver Medley.

Elvis Presley en het Royal Philharmonic Orchestra

Het werd een van de meest uitgevoerde nummers van de twintigste eeuw, met meer dan 50 artiesten, waaronder Elvis Presley en Aretha Franklin, die het lied coverden.
Het betreft het nummer Bridge Over Troubled Water geschreven door Paul Simon en in deze Computervoer in samenwerking met het Royal Philharmonic Orchestra gezongen door Elvis Presley.

SCK DIGITAAL
 
Wat ziet de coronacheck-scanner allemaal?
Ben je gevaccineerd of hersteld en de laatste weken naar een restaurant, café of evenement geweest? Dan heb je daarvoor vast al de QR-code in de coronacheck-app op je smartphone moeten tonen – of een papieren bewijs. Minimaal tot en met november blijft deze methode van kracht. Maar wat er gebeurt er eigenlijk aan de andere kant van dat proces: wat ziet de toegangsmedewerker die jouw QR-code scant precies?    Lees verder.
Hoe zet je in Word plaatjes neer waar je wilt?
Plaats je wel eens afbeeldingen in een nieuw Microsoft Word-bestand via Invoegen of door ze te slepen en plakken? Dan is het je vast opgevallen dat je dat plaatje niet zomaar overal op de pagina neer kunt zetten, hij zit bovenin vastgeplakt. Met een kleine ingreep kun je dat aanpassen, zodat je de afbeelding op de Word-pagina overal waar je wilt naartoe kunt slepen.
Met deze aanpassing kun je afbeeldingen of andere objecten zoals grafieken vrij verplaatsen op een Microsoft Word-pagina zonder rekening te hoeven houden met het tekstverloop. Sterker: je kunt de afbeelding zelfs bovenop een tekstblok plaatsen, mocht je dat willen. Lees meer.

Maak aanmelden bij Windows 10 persoonlijker

aanmeldscherm-windows-10
Elke keer als u de pc start, ziet u het aanmeldingsscherm. Maak dit scherm en het vergrendelingsscherm wat persoonlijker in Windows 10.


Windows 10 heeft twee schermen die u geregeld ziet tijdens het opstarten van de pc, of als u even weg bent geweest van de computer. U ziet het vergrendelingsscherm als niemand zich heeft aangemeld op de computer of als de pc is vergrendeld. Het aanmeldingsscherm komt daarna, waar u uw inlognaam en wachtwoord moet intypen. Pas deze schermen via de Instellingen van Windows 10 aan naar uw eigen smaak. Bijvoorbeeld door andere foto's in te stellen of informatie vanuit apps te laten zien op het scherm.Lees verder.

 
Mailmerge in Outlook
 

Leer hoe je met Outlook in één keer naar een groep mensen persoonlijke mails verstuurt op basis van een Excellijst.
Bekijk hiervoor het volgende   filmpje.