scklogo3


Computervoer nummer 52

Maassluis,  maandag 25 oktober 2021,

%_AANHEF%,

De eerste workshops zijn begonnen. Na een kort introwoordje van onze voorzitter Gijs van Eijsden konden we van start gaan. Het nu aan kleinere groepjes les te kunnen geven toonden al snel de voordelen daarvan aan. De interactie met de deelnemers is een stuk rustiger geworden en de durf om vragen te stellen als iets niet werd begrepen is ook groter geworden. Laten we hopen dat dit het hele seizoen door ons allemaal in goede gezondheid voortgezet kan worden.
In ieder geval zal ik proberen  Computervoer de SCK-leden aan te blijven bieden. Ook dit keer heb ik getracht een zo gevarieerd mogelijke keuze voor te schotelen.

Oh ja, vergeet vooral niet je aan te melden voor de Algemene Ledenvergadering die 15 september plaatsvindt. Het is altijd belangrijk hierbij aanwezig  te zijn.
Je kunt daarvoor klikken op de link ik kom naar de Algemene Ledenvergadering.

Fijne kijk-luister-en leermomenten weer met deze aflevering.

Een vriendelijke groet van,
Hugo van der Hoest

 


De klassieke muziekhoek  van Gijs van Eijsden

Louis Moreau Gottschalk

Deze week een onbekende pianist/componist. Laatst had ik in de auto Radio 4 aan en hoorde ik over zijn korte leven. Ook van hem kun je zeggen een “wonderkind”.

Gottschalk werd op 8 mei 1928 in New Orleans geboren. Als kind al bleek hij buitengewoon talent te hebben voor de piano. Dit maakte grote indruk op zijn ouders en ze huurden een leraar genaamd Letellier in om een basis te bieden voor de vroege studies van deze beginnende muzikant. Ook begon hij op 6-jarige leeftijd viool te leren spelen. Op 8-jarige leeftijd gaf Gottschalk zijn eerste openbare optreden om pianist Mr. Miolau te helpen die in moeilijke tijden terechtkwam. Het concert werd een groot succes. 

In 1840 had hij zijn eerste publieke optreden in St. Charles Hotel in New Orleans. In 1842 vertrok de jonge Louis naar Parijs om naar een privé school te gaan. Daarna conservatorium, hoewel het conservatorium van Parijs zijn aanvraag aanvankelijke afwees.

Persoonlijkheden zoals Felix Mendelssohn en Frederic Chopin voorspelden hem een uitstekende toekomst. Hector Berlioz , zelf ook een groot componist sprak over zijn briljante originaliteit. Na bijna elf jaar in Europa keerde hij in 1853 terug naar Amerika. Zijn debuut werd in Amerika goed ontvangen. Zijn vader stierf vrij kort daarna en liet een aanzienlijke hoeveelheid schulden achter. Hij moest daardoor zijn zes broers en moeder onderhouden. De emotionele stress die hij op dat moment uit zijn carrière en privéleven kreeg was zo zwaar dat het zijn gezondheid en mentale uithoudingsvermogen aantastte. 

Om aan de groeiende vraag naar muziek te voldoen componeerde hij salonstukken. In 1862, gaf hij in slechts vier en een halve maand maar liefs 85 concerten. De meest succesvolle tijd van zijn carrière was de bijna 6 jaar die hij in Zuid-Amerika musiceerde. De concerten die hij gaf waren fenomenaal. Zijn gezondheid was al zwak vanwege malaria. Tijdens een concert in Rio de Janeiro op 24 november 1869 stortte hij voorover op de vleugel. Hij had zijn compositie ?Morte!! ? (ofwel ze is dood!) gespeeld. Drie weken later was hij overleden, 40 jaar oud. Ik wil het stuk laten horen dat in de auto mij boeide, en dat is Fantasie piano op 69 gespeeld door Marino en zijn compositie "Morte?, indringend maar bijzonder om te beluisteren. 

Gijs van Eijsden

 

 

Een Shantykoor

Een shanty is een zeemanslied dat vroeger aan boord van grote zeilschepen werd gezongen als arbeidslied. Er zijn verschillende soorten shanty's afhankelijk van het werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip. Onder shanty's vallen ook liederen die werden gezongen in de beperkte vrije tijd aan boord. Deze liederen verhalen vaak van verre oorden. Hierbij zijn de onderwerpen vaak de vrouwen in de havensteden en verre landen en de liefde. Er zijn vele shantykoren. Een shantykoor bestaat in principe alleen uit mannenstemmen. Ook Maassluis heeft een Shantikoor en het heet Die Maeze Sanghers. Van hun 30-jarig gala-jubileum in 2017 heeft  Tom van der Hoff, een goede kennis van mij en tevens donateur bij de SCK een filmregistratie gemaakt. UIt dat optreden wil ik het lied Rolling Home laten zien.
Om wat meer te weten te komen over dit Maassluise koor kun je een kijkje nemen op hun website https://www.shanty.nl

 


Eigentijdse muziek

 De allernieuwsten van ABBA!

abba2021

De Zweedse groep ABBA maakt weer muziek. Na een stop van vier decennia heeft de band twee nieuwe nummers uitgebracht en plannen aangekondigd voor een volledig album in november. Beide nummers zijn een echte verrassing. Nu in Computervoer te zien en te beluisteren I Still Have Faith In You en Don't Shut Me Down

 

Een legendarisch nummer

In één van zijn nummers heeft Neil Diamond het gevoel van de stad New York naar voren willen brengen door zich te concentreren op haar geluid. Hij zingt over de kinderen in het park en de auto’s. Hij vergelijkt het met een symfonie; het geluid omringt hem en past Neil als een handschoen. Hij vindt het allemaal ‘prachtig lawaai’. Het is een van favoriete liedjes van Diamond zelf. Hij componeerde het toen hij op bezoek was bij zijn dochters in het Sherry-Netherland Hotel, New York. Waarschijnlijk kent iedereen het wel. Het heet Beautiful Noise.

De Britse legende Cliff

Op 78-jarige leeftijd maakte Cliff Richard nog een tournee, het 60-jarige jubileum. Zijn stem klonk nog steeds goed en uit dat concert wil ik het volgende rocknummer laten zien en horen, Reelin' And Rockin' / My Kinda LifeDigitale informatieFoto's ordenen zonder programma

Voor eenvoudig fotobeheer is helemaal geen programma nodig.
Breng de foto’s onder in mappen en submappen in de Verkenner en sorteer ze op naam.
Lees verder:
foto1 2
Werken met bestanden

Begrijpen hoe je met bestanden en mappen werkt, is een belangrijk onderdeel van het gebruik van je computer. Als je eenmaal begrijpt hoe bestanden en mappen werken, zul je er altijd gebruik van maken. Lees verder.

Het standaardprogramma wijzigen.

Misschien geeft je er de voorkeur aan om het standaardprogramma voor bepaalde typen bestanden te wijzigen, zodat ze altijd in dat nieuwe programma worden geopend wanneer je erop dubbelklikt. Je wilt bijvoorbeeld dat je foto's altijd worden geopend in Paint in plaats van het programma Foto 's.

Klik met de rechtermuisknop op het gewenste bestand, selecteer Openen met en klik op Paint in het menu dat verschijnt.

 

standaard1

 

Het kan voorkomen dat het programma, in dit geval Paint, niet in het menu staat. klik dan op Kies een andere app. 

standaard2


Mogelijk zie je Paint dan wel. Vink vervolgens Altijd deze app gebruiken om .jpg-bestanden te openen aan en klik op OK .

Het bestand wordt nu geopend in Paint. De volgende keer dat je dan dubbelklikt op een bestand van dat  zelfde type, wordt het geopend in Paint.


Zo komt het ook wel eens voor dat door een of andere reden bijvoorbeeld Word bestanden in een ander programma geopend worden dan Word zelf als je er op dubbelklikt.

Volg dan dezelfde procedure als hierboven beschreven en maak Word het standaardprogramma.

Mobiele data bezuinigen?

Als je iemand bent die veel gebruik maakt van mobiele data om toegang te krijgen tot internet, dan is deze Android-tip erg handig voor jou.

Google Chrome heeft een ingebouwde "Lite-modus" die 60% minder gegevens verbruikt en tegelijkertijd een even hoge internetsnelheid biedt. De ontwikkelaars van Chrome onderschrijven zelf de "Lite-modus" voor hun gebruikers.

Om de "Lite-modus" in Google Chrome in te schakelen, moet je het volgende doen.

  • Open Google Chrome en klik op de drie puntjes bovenaan

  • Ga naar instellingen

  • Hier vindt je meestal onder geavanceerd gemakkelijk de "Lite-modus"

Schakel die in en je bent klaar om te gaan. Nu kun je een heleboel mobiele data besparen wanneer je onderweg bent.

Feiten en fabels over het opladen van je smartphone

De batterij is een heel belangrijk onderdeel van de smartphone. Bij iedere oplaadbeurt loopt de levensduur iets verder terug, dus het is belangrijk er zoveel mogelijk uit te halen. Hoe laad je het toestel het beste op, en hoe haal je het maximale uit de batterij?
Lees de feiten en fabels!