scklogo3


Computervoer nummer 51

Maassluis,  maandag 25 oktober 2021,

Hoi Robin

Nieuwe informatie en een nieuwe look in deze 51ste editie van Computervoer.
Over ca. 10 dagen gaan de eerste workshops van start. Velen hebben zich tot nu toe al ingeschreven. De inschrijving op de workshops is voor een aantal zo enhousiast gebeurt dat daarvoor wachtlijsten zijn ontstaan.  Mocht je twijfels hebben over het op de een of andere manier niet meer kunnen meedoen aan een bepaalde workshop, informeer ons dan even. We kunnen in dat geval iemand alsnog toelaten die op de wachtlijst is geplaatst.
Ook in deze aflevering heb ik geprobeerd een zo gevarieerd mogelijk aanbod te realiseren. Ik denk dat er voor elk wat wils te lezen is.

Fijne kijk-luister-en leermomenten met deze aflevering.

Een vriendelijke groet van,
Hugo van der Hoest

 


De klassieke muziekhoek  van Gijs van Eijsden

Wilhelm Richard Wagner

In deze computervoer wil ik Richard Wagner geboren in 1813 in Leipzig en in 1883 overleden in Venetië onder uw aandacht brengen.  Richard Wagner was componist, dichter en librettist. Een librettist is een schrijver van opera teksten. 

De jonge Richard Wagner had vele ambities, waaronder een carrière als dichter, toneelschrijver, componist, regisseur en dirigent. In 1831 koos hij echter voor de muziek en ging naar de Universiteit van Leipzig om muziek te studeren. 

Zijn eerste betrekking was bij het theater Würzburg, waar hij in 1833 koormeester werd. In datzelfde jaar was zijn eerste opera, die Feen een feit. Hierin is de invloed van Carl Maria von Weber duidelijk aanwezig. Na Würzburg werkte hij in Magdeburg en Koningsbergen. In 1836 trouwde hij met de actrice Minna Planer en een jaar later verhuisden zij naar Riga waar hij dirigent van de opera werd. 

Na hun vertrek uit Riga woonde de Wagners ruim twee jaar in Parijs, waar Richard leefde van het schrijven van artikelen en het bewerken van opera’s van andere componisten. Hij leerde er Meyerbeer, Liszt, Heine en Berlioz kennen. In deze periode ontstonden de opera’s Rienzi en Der Fliegende Holländer . Deze opera gaat over een spookschip waarvan men beweert dat de kapitein is gedoemd voor eeuwig de oceanen te bevaren. De inspiratie voor deze opera deed Wagner op bij een zeereis die hij maakte, en die gepaard ging met een zware storm. Behalve de muziek schreef hij ook het libretto. Wagner zelf dirigeerde de première in 1843 in Dresden. 

Maar ook zijn minder mooie kant. Wagner was een uitgesproken antisemiet. Hij was ook politiek actief. Heeft deelgenomen aan de vruchteloze opstand in Dresden 

Tegen het einde van zijn leven bouwde Wagner een festivaltheater in het kleine stadje Bayreuth. De financiën hiervoor regelde hij zelf wat hem wel in financiële problemen bracht. 

Ik wil u het operastuk ”Pilgerchor” laten horen gezongen door het koor de Ponte Singers en uit de opera der Fliegende Holländer ? Steuermann lass die Wacht Orange 12…”   

Gijs van Eijsden

 


Eigentijdse muziek


 Marco Borsato bezingt de natuur

Kijk hoe mooi de natuur kan zijn,terwijl je tegelijkertijd luistert naar
"
Mooi" van Marco Borsato.

Australisch softrockduo

Het duo wordt gevormd door Graham Russell en Russell Hitchcock. Op een gegeven moment had Graham een droom, waarin hij een reclamebord zag met zwaailichten eromheen en de woorden 'AIR SUPPLY' in het midden daarvan. Vanaf dat moment noemde het duo zich "Air Supply".
Ze scoorden wereldwijd meerdere hits, waaronder acht top 10-hits in de Verenigde Staten gedurende de jaren 80. Op 12 mei 2020 vierde de band het 45 jarig bestaan. Als liefhebber van SoftRock wil ik van hun  2 nummers laten horen. Het eerste tijdens een optreden in de jaren 80, namelijk "Just As I Am" en het gevoelige "Two Less Lonely People" uit een optreden, waarin je kunt zien dat de tand des tijds weliswaar fysiek, maar totaal niet muzikaal en vocaal een nadelige invloed heeft gehad.

Caribische muziek

BoneyM. maakte een mix van zwarte en blanke muziek. Veel nummers hebben een zwart-Afrikaanse achtergrond.  Het nummer dat ik van deze groep gekozen heb en dateert uit 1978 is deels gebaseerd op Psalm 137 uit de Bijbel, een muziekstuk van zo'n 2600 jaar oud. De single is een nummer 1 hit voor Boney M, zowel in Europa als aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Luister en kijk naar het  swingende Rivers of Babylon

50 jaar geleden

 

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat Ben Cramer doorbrak met zijn grote hit De Clown. Daarom ook kan hij niet ontbreken in Computervoer met dat op zijn lijf geschreven lied
De Clown.Digitale informatieIs mijn pc eigenlijk wel geschikt voor Windows 11?

Zoals al eerder vemeld in computervoer introduceert na 6 jaar Windows 10 Microsoft een nieuwe versie van Windows die niet langer Windows 10 heet, maar Windows 11. De reden waarom men deze nieuwe versie Windows 11 heeft genoemd, is wellicht omdat Windows 11 er wel heel anders uitziet dan Windows 10.

Ook onderhuids is er het één en het ander veranderd. Waarbij vooral de aandacht die is besteed aan het nog beter beveiligen van Windows in het oog springt. Juist die veiligheid maakt echter dat niet iedere pc geschikt is voor Windows 11.
Dit kan vanzelfsprekend de vraag oproepen: “Hoe weet ik of Windows 11 op mijn pc kan?” Lees verder.

Nepvirusmelding op pc

Nepvirusmelding op pcSeniorWeb ontvangt meldingen van leden die vrezen dat er een hackpoging is gedaan op hun computer. Gelukkig gaat het niet echt om een hackpoging of malware, maar om een nepbericht. Je bent dus niet echt gehackt, maar pas toch op; bel niet het vermelde telefoonnummer.
Lees verder.

Fraaie thema's voor Microsoft Edge

Bij Microsoft Edge kun je thema's toevoegen om het uiterlijk van de browser te verfraaien naar eigen keuze. Nog leuker wordt het als je weet dat het kan zonder al te veel gedoe. 
Het gaat als volgt:

 1. Open Edge.
 2. Klik op de 3 puntjes rechts bovenaan.
 3. Klik in het verschenen menu op Instellingen.
 4. Klik in de linkerkolom op Uiterlijk.
 5. In het rechtervak verschijnt o.a. de afdeling Thema.
 6. Klik op een thema naar keuze.
 7. Meer Edge thema's zijn te vinden onder Meer thema's ontdekken.
 8. Nog meer thema's zijn te vinden door te klikken op Chrome Web Store
 9. Wanneer je het gewenste thema hebt gevonden, klik je op de knop Downloaden om het toe te voegen aan de webbrowser.
 10. Edge zal u om bevestiging vragen. Klik op de knop: Thema ophalen.
 11. Klik in het daaropvolgend pop-upvenstertje op Thema toevoegen.
 12. Even wachten tot het thema zich heeft geïnstalleerd.
 13. Mocht het thema tegenvallen, kies dan volgens bovenstaande stappen een ander thema of het thema standaard om het oorspronkelijk thema terug te krijgen.
             1.  
Formatteren doe je zo


header-usb

Formatteer een usb-stick of ander opslagmedium. Dit is de veiligste manier om het medium opnieuw in te stellen en aanwezige bestanden te wissen. Je moet wel zeker weten dat je het opslagmedium wilt wissen om zodoende met een schone lei te beginnen, want alles wordt gewist. Lees verder