scklogo3
 
Computervoer nummer 50

Maassluis,  maandag 25 oktober 2021,

%_AANHEF%,

Dit is nummer 50 alweer van dit door muziek omlijste informatiebulletin om de kennis op digitaal gebied te proberen uptodate houden. De combinatie muziek en digitale informatie lijkt me best succesvol gebleken en ook deze editie is bedoeld om op ontspannen wijze bij te dragen aan het vergroten of opfrissen van je computerkennis. 

Fijne kijk, luister en leermomenten met deze aflevering.

Een vriendelijke groet van,
Hugo van der Hoest

__________________________________________________________________

          Wonderkind   

 

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy 

 

Mendelssohn werd geboren op 4 november 1847 en was componist, dirigent, organist en pianist. Mendelssohn wordt vaak met Mozart vergeleken. Beiden waren wonderkinderen, beiden hadden een getalenteerde zus en beiden stierven jong. Mendelssohn bleek al zeer jong een muzikaal fenomeen die ook nog kon dichten en schilderen. Als componist keek Mendelssohn meer achterom dan vooruit: zijn grote voorbeelden waren Bach, Handel en …meer. 

Felix en zijn zusje Fanny waren nog kinderen toen zij aan de slag gingen met Shakespears Midzomernachtsdroom. Zij vertaalden het, schreven er muziek bij en studeerden het vierhandig in. Hun vader organiseerde een tuinfeest waar het ten doop werd gehouden. Niet veel later, toen Felix zeventienjaar oud was, orkestreerde hij het sprookjesstuk onder de naam Ouverture Midzomernacht droom. Muziek vol geheimzinnigheid, droom en elfensfeer. 

Zijn grote voorbeeld was Bach. In 1829 verzorgde de twintigjarige Felix de eerste uitvoering van de Mattheuspassion sinds Bachs dood. De belangstelling voor dit concert in de Singakademie in Berlijn was overweldigend. Mendelssohn had de partituur overigens wel wat ingekort en hier en daar gemoderniseerd. Hoe dan ook: Mendelssohn was een groot pionier op het terrein van de Bach revival en dit was de reden om zijn initiatief van 1829 te memoreren. Er is veel over dit te korte leven te vertellen. Dankzij hem is Bach bekend, maar ook zijn vele composities, orkestwerken, ouvertures, werken voor harmonie orkesten enz.

Voor de Thomaskerk in Leipzig staat een groot standbeeld van Bach. Langs de drukke straat in de schaduw van de Thomaskerk staat het beeld van Felix Mendelssohn Bartholdy. Hij staat er als een Romeins veldheer bij. Het was een genie, met een indrukwekkend oeuvre, maar ook een warm en sociaal mens. Een bekend stuk wil ik laten horen. Wat zeker bij u bekend moet zijn. Veel bruidsparen  betraden onder deze orgelklanken de kerk om hun huwelijk in te laten zegenen. En dat is Midsummer Nights Dream. Gespeeld door Diane Bits. Zij is een groot organist in Amerika, maar ook in Europa bekend. Zij speelt op het orgel van de Presbyterian Church in Fort Lauderdale. Een orgel met maar liefs 6040 pijpen. En als tweede stuk van Felix Mendelssohn wil ik laten horen: Vier stukken Sonate voor piano Op.14, Op. 106, Op.54. Op16. Gespeeld door pianist Ilse Von Alpenheim uit Oostenrijk. Indrukwekkend om naar te luisteren.
Een groot componist die slechts 38 jaar oud is geworden.

 

Gijs van Eijsden

__________________________________________________________________

Ze zijn al eens eerder in Computervoer geweest, maar dan nu nog een keer, een half uur lang live. Gewoon omdat ik ze zo steengoed vind. The Eagles.

_________________________________________________________________

Mooi en sfeervol nummer van roodharige Frida (zonder Abba) uit haar soloalbum "Something's going on" uit 1982. Het werd als single uitgebracht en heet
"To Turn The Stone"

_________________________________________________________________

Zager en Evans vormden een zangduo die in hun carrière slecht één hit hadden en daarna nooit meer. Dat gebeurde zowel in de Amerikaanse Billboard Hot 100 als in de UK Singles Chart eind zestiger jaren. Maar met die hit waren ze de enige artiesten, die ooit een nummer één hit scoorden tegelijkertijd in de U.S.A. als in Engeland en voor de rest van hun loopbaan daarna niets meer. 
Die voltreffer toen was In The Year 2525.
__________________________________________________________________

Het Goede Doel is na Doe Maar de belangrijkste Nederlandstalige groep van de jaren tachtig. De groep had vele hits van af begin jaren 80 en vele jaren daarna. in 1986 werd het album"Mooi en onverslijtbaar" uitgebracht dat door de pers goed werd ontvangen. Op dit album staan de nummers: "Ik dans dus ik besta", "Zwijgen" en ook  "Alles geprobeerd" , hetgeen ik voor deze Computervoer heb uitgekozen.

__________________________________________________________________

Labels helpen bij het georganiseerd houden van het Gmail-postvak,maar wat is een label precies en hoe werk je er mee?

Wat is een label (in Gmail wordt het label genoemd maar je kunt het ook wel map of groep noemen)? Een label is een soort mapje waarin je mails met een bepaald onderwerp of thema verzamelt. Zo'n label maak je zelf, waarna binnenkomende mails automatisch kunnen worden gemarkeerd met dit label. Denk bijvoorbeeld aan een mapje met het label ‘familie’ of een label ‘Vereniging’.
Lees verder.

_________________________________________________________________

Spam en de manier waarop dit verschijnsel verminderd kan worden.

Elke dag worden er miljarden spam e-mails tegengehouden door doorontwikkelde spamfilters bij Google, Microsoft en andere grote IT-bedrijven die ook e-mailinboxen aanbieden. Het kost immers niets om een e-mail te verzenden, en je hebt zomaar kans dat iemand erop klikt. Het is natuurlijk vervelend als er e-mails door deze filters heenglippen, maar realiseer je goed dat dit slechts een fractie is van wat er waarschijnlijk eigenlijk naar je was opgestuurd.
Maar goed, als die e-mails eenmaal in je inbox of postvak in staan, dan zijn ze toch vervelend. Wat je in ieder geval niet moet doen is de spam-e-mails doorsturen naar anderen of terugsturen naar de afzender. Het advies bij ongewenste e-mail is bovendien om ze vooral niet te openen. Is het al te laat? Klik dan niet op linkjes in de e-mail. Zo weet de afzender namelijk niet alleen dat je e-mailadres werkt, maar ook dat er iemand achter zit die het ook echt gebruikt. Uiteindelijk komt er dan alleen maar meer spam, zoals ongewenste e-mail ook wordt genoemd, jouw kant op. Lees verder.

_________________________________________________________________

Dit kun je straks met je iPad dankzij het nieuwe iPadOS 15

ipados
Tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC 2021 heeft Apple de nieuwste versie van iPadOS uit de doeken gedaan. Dankzij iPadOS 15 heb je straks nieuwe functies op je iPad, zoals een nieuw widgetoverzicht en multitasking . Het nieuwe besturingssysteem is voor alle tablets van Apple: de iPad, iPad Air en iPad Pro.

______________________________________________


Google Maps brengt widgets uit voor de iPhone

Een nieuwe iOS-update voor Google Maps verrijkt de populaire navigatieapp met widgets. Met één tik vind je actuele verkeersinformatie en favoriete plekken als restaurants en benzinestations.
Lees verder.
 
______________________________________________
 
 
Je browser als videospeler gebruiken, terwijl je kunt blijven werken.
 
Stel je bent op het internet aan het surfen en je hebt zin om dat te doen met wat ontspanning in de vorm van een muziekfilmje uit je eigen computer. Wist je dat je het filmpje dan in dezelfde browser kunt starten en afspelen als waarmee je aan het surfen bent? Tijdens het afspelen van het filmpje kun je gewoon verder met surfen op het internet.
Het gaat namelijk als volgt. 
  1. Open een nieuw tabblad in je browser
  2. Sluit de browser niet, maar open de Verkenner(Finder iMac) op je taakbalk
  3. Zoek in de Verkenner (Finder iMac) het filmpje, dat je wilt afspelen
  4. Sleep dan met ingedrukte muis het filmpje in de adresbalk van de browser.
  5. Tik op enter op je toetsenbord en het filmpje gaat spelen.
  6. Je kunt het ook klein in een hoek van het scherm bekijken door met de muis op beeld te gaan staan.(iMac rechtsklikken)
  7. Er  verschijnen dan in de rechterbeneden hoek van het schermpje 3 verticale puntjes.(iMac een menu verschijnt). 
  8. Klik daar op en klik op Beeld-in-beeld
  9. Open nu een nieuw of bestaand tabblad en ga verder met surfen.
  10. Oppassen het tabblad van het filmpje niet te sluiten, anders kun je opnieuw beginnen.