website-sckemail-sck
computervoer
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      nummer 47

Maassluis,  maandag 25 oktober 2021,

%_AANHEF%,

 

Nog even namens het Bestuur wil ik U er aan herinneren, dat de contributie voor het 3e kwartaal niet geÏnd zal worden.
Hopelijk krijgen we Corona snel onder knie en kan de Koningshof weer open voor ons.

Nel Romsom
Penningmeester SCK.

__________________________________________________________________

Vandaag worden gelukkig weer meer versoepelingen toegestaan. Er mogen meer mensen bij elkaar komen, hetgeen natuurlijk heel gezellig kan zijn. Het ziet er dan ook naar uit dat er na de zomer weer workshops gehouden mogen worden. Voor velen van ons zou dat waarschijnlijk een welkome ontwikkeling betekenen en daar zal dan best wel naar uitgekeken worden.
Vooralsnog staat deze nieuwe aflevering van Computervoer weer vol van nieuwe informatie op muzikaal en computergebied, waar je denk ik zeker plezier aan kunt beleven. 

Fijne kijk, luister en leermomenten..

Een vriendelijke groet van,
Hugo van der Hoest


__________________________________________________________________

Nu in de orkesten reeks: Het Fanfare orkest.

 

Velen onder ons kunnen zich, vaak in hun eigen woonplaats, de plaatselijke fanfare nog herinneren. Een stad of plaats van enige omvang had een eigen fanfare orkest. Zelf in een kleine plaats waren soms wel twee fanfare orkesten die op een concurrerende wijze de strijd aangingen, met als resultaat dan twee top orkesten.

Een bekende Nederlandse komische speelfilm uit 1958 is “De Fanfare” opgenomen in Giethoorn. Een film van Bert Haanstra met als dirigent van het fanfareorkest Albert Mol. Een geweldig mooi beeld van Giethoorn met zijn rivaliserende fanfare orkesten.

Maar nu meer uitleg over een fanfare orkest. Haar oorsprong ligt in de militaire muziek. Het eerste civiele amateur Fanfareorkest werd in Nederland opgericht in 1806. De fanfare maakt daardoor deel uit van ons cultureel erfgoed. Na de tweede wereldoorlog is er veel origineel en vernieuwend repertoire in de Moderne stijlen gecomponeerd.

Bekende orkesten doen mee aan concoursen en bereiken daardoor een hoog niveau. Een daarvan licht ik uit: ST. Ceacillia uit America (Horst aan de Maas). Zij waren wereldkampioen in 2003 en er is zelfs een lid die meer dan zeventig jaar deel uit maakt van het orkest. Dit is een opname van een zomerconcert op 4 juli 2014 met een Deep Purple Medley.

Er wordt ook veel sfeer behaald met een fanfareorkest tijdens sportmanifestaties. Denk aan de kampioenschappen schaatsen in Heereveen met dweilorkesten. Bij de Europese voetbalkampioenschappen zullen zeker fanfare orkesten aanwezig zijn. Hier alvast een opwarmer opgenomen even voordat  EK voetbal 2021 begon.

Gijs van Eijsden      

__________________________________________________________________

Styx debuteerde in 1972 met het album Styx. Tot 1981 scoorde Styx regelmatig hits, maar 
na Paradise Theatre, dat in 1981 uitkwam, ging het allemaal wat minder met de band. Dennis DeYoung en Tommy Shaw hadden soloambities en staken minder tijd in Styx. De groepsplaten die daarna uitkwamen, klonken minder geïnspireerd en de verkoopsuccessen verdwenen.
In 1990 maakte Styx een comeback met Edge Of The Century, wat de band een Amerikaanse nummer één-hit opleverde met het lied Show Me the Way, het is een klassieke Styx powerballad. Het nummer begint rustig met de eenzame DeYoung als zanger en gaat over in een groots klinkend vocaal  refrein door drie man. Ik zou zeggen luister er eens goed naar.
  _________________________________________________________________

In 2005 was R&B-zangeres Mary J. Blige te gast bij een concert van U2 in New York. Ze zong toen samen met Bono "One", waardoor ze een staande ovatie kreeg. Hierop besloten Blige en U2 om samen een nieuwe versie op te nemen. Het verscheen op Blige's album The Breakthrough, en verscheen in 2006 als single. Kijk en luister eens naar deze  mooie ballade.

_________________________________________________________________

'Oostenwind'werd geschreven tijdens schrijfsessies waarin - als inspiratie en uitgangspunt - de liedjes en het geluid van Simon & Garfunkel centraal stonden. “Veel van onze nummers hebben een hoopgevende boodschap. Maar soms gebeurt er iets heftigs in het leven van mensen, waarbij er helemaal geen happy end is.” aldus Nick, die de tekst schreef. Nick & Simon kozen in dit liedje voor een element uit de natuur: de striemende oostenwind. "Wij wonen aan het IJsselmeer en bij ons is oostenwind altijd ongunstig. Dat zat in mijn hoofd."
Krijg het bij het beluisteren van dit toch wel hartverwarmende lied niet al koud.

__________________________________________________________________

Het  klassieke "Four Strong Winds"  wordt algemeen beschouwd als één van de grootste songs die ooit gemaakt zijn. Bob Dylan, Gordon Lightfoot, Neil Young, Leonard Cohen, and Joni Mitchell behoren tot de artiesten, die het enorm konden waarderen en ook in hun repertoire opnamen. In deze Computervoer kun je kijken en luisteren naar uitvoering van een cover door Neil Young, hetgeen in mijn oren zeer goed overkomt. 

__________________________________________________________________

Wat is eigenlijk een Flashmob.

Een flashmob is de samenkomst van een groep mensen op een bepaalde plek, waarbij zij iets bijzonders doen en daarna weer snel uiteengaan. Vaak wordt er gedanst bij een flashmob.

Veel flashmobs worden georganiseerd via social media, zoals Facebook. Het belangrijkste punt van een flashmob is dat de actie onverwacht is en dat alleen de deelnemers er van op de hoogte zijn. De eerste flashmob vond in 2003 in Manhattan plaats, maar al snel volgden er ook flashmobs in andere landen. Na de dood van zanger Michael Jackson vonden veel flashmobs ter ere van hem plaats. Op veel plaatsen dansten veel mensen op het nummer 'Thriller' om de zanger zo te herdenken. Vaak willen de deelnemers met een flashmob een statement maken. In deze Computervoer laat ik een FlashMob zien van een muzikaal optreden dat begon toen een klein meisje een muntje aan een muzikant gaf. Het sneeuwbaleffect dat toen ontstond zie je in dit filmpje.

__________________________________________________________________

Een webpagina als sneltoets op je Android-beginscherm

Favoriete websites of sites die je veel bezoekt op je Android smartphone/tablet kun je als een sneltoets op een van je beginschermen plaatsen. Dat kan op 2 manieren.

Methode 1

Open je browser app en zoek de webpagina op. Tik op het menu-symbool (3 puntjes rechts bovenin). Een menu opent zich en  hierin vind je een van de volgende mogelijkheden: Sneltoets op startpagina, Toevoegen aan startscherm, Sneltoets toevoegen of iets dergelijks. Tik hierop. De website wordt dan als app weergegeven op je beginscherm. Geef de site een herkenbare titel of laat de standaardbenaming staan. Tik op Toevoegen en eventueel nogmaals op Toevoegen

Methode 2

Open je browser app en zoek de webpagina op. Maak van deze webpagina een bladwijzer. Meestal doe je dit door achteraan de adresbalk op de ster te tikken. Het kan ook zijn dat je dit met behulp van het menu moet doen. In het venster dat nu verschijnt, kan je instellen waar je deze bladwijzer wilt toevoegen. Kies hier Startscherm. Wanneer je op OK tikt wordt de website als een app weergegeven op je beginscherm.

Het kan zijn dat deze tip op je Android-toestel lichtjes afwijkt of niet werkt. Waarom? Elke fabrikant kan het Android besturingssysteem aanpassen op zijn tablet/smartphone. En in sommige regio’s en talen zijn sommige functies uitgeschakeld.

 __________________________________________________________________

Grote letters opvullen met een foto in PowerPoint 2016

letters 2

Soms wil je grote letters aan je dia toevoegen om de aandacht te vestigen op je logo, motto, enz. 

Deze tip gaat over het maken van een afbeelding in de  vorm van de letter.

Als wilt zien hoe dat gemaakt wordt klik dan op PPtip.

_________________________________________________________________

 

Webwinkelkeurmerk?

 

tip(4)(1)

Let op voordat u een aankoop via internet doet.
Controleer of u te maken hebt met een betrouwbare webwinkel.
Lees hierover in het volgende artikel  van Seniorweb.

_________________________________________________________________

Websiteadres in taakbalk typen.

Sommigen hebben moeite om bovenin de browser de adresbalk te vinden om daarin het websiteadres te typen, waar men naartoe wil gaan.  Maar elke klik die je kunt besparen is de moeite waard, dus wat dacht je van een adresbalk in je taakbalk?
Rechtsklik op je taakbalk, klik op Werkbalken en vervolgens op Adres. Er verschijnt nu een adresbalk in je taakbalk waarin je rechtstreeks je webadres/zoekopdracht kunt invullen.