website-sckemail-sck
computervoer
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      nummer 45

Maassluis,  donderdag 14 oktober 2021,

Beste geinteresseerde,

Je kunt weer kijken naar, luisteren naar en studeren op een mix van muziek en computermateriaal. Dit alles ter ontspanning en vermeerdering van digitale kennis. Ik zelf heb ook energie gestoken in het aanleren van iets nieuws. Namelijk het maken van een intstructiefilmpje met de bedoeling enige meerwaarde toe te voegen aan de manier, waarop je digitale kennis eigen kunt maken. Het ligt in mijn bedoeling hier verder mee te gaan en ik hoop dat het bijdraagt aan het makkelijker kunnen omgaan met de computer. 

Fijne kijk, luister en leermomenten

Een vriendelijke groet van,
Hugo van der Hoest


__________________________________________________________________

Deze week uitleg over vele soorten orkesten.

Een orkest is een groep mensen met instrumenten die samen muziek maken. Ja zult u zeggen, dat is nogal logisch. Maar toch nog wat uitleg hierover. Want er zijn nogal wat verschillen.

Een Harmonieorkest bestaat alleen uit hout, koperblazers en slagwerk. 

Een Fanfareorkest bestaat uit koperblazers, saxofoons en slagwerk.                     

Een Strijkorkest is een klein orkest en bestaat uit strijkinstrumenten. 

Een Kamerorkest is een klein orkest en bestaat uit hoofdzakelijk strijkinstrumenten, hout- en koperblazers en slagwerk met voornamelijk de pauken. Een Symfonie- orkest. Dit is een groot orkest, dat bestaat uit strijkinstrumenten, hout - en koperblazers en bespeeld door gemiddeld tachtig tot honderd personen 

Nu belicht ik een symfonieorkest: Oorspronkelijk was het symfonieorkest een mannelijke aangelegenheid. De eerste vrouwelijke orkestleden in de Verenigde Staten kwamen pas na de tweede wereldoorlog. Het concertgebouw orkest was daarentegen opvallend modern. In 1890 trad de eerste vrouw toen al toe. 

Met de opkomst van het symfonieorkest ontstond een nieuwe rol voor de dirigent. Deze zwaaide niet alleen de maat met zijn dirigeerstokje, hij legde ook zijn artistieke interpretatie op aan het orkest.  

Een symfonieorkest wat b.v., Mahler Achtste speelde bestond uit meer dan 140 orkestleden. 

Ik heb gekozen voor Beethovens Symfony No 3 -Eroica.  Uitgevoerd door het West-Eastern Divan Orchestra vanuit de Royal Albert Hall met op de bok Daniel Barenboim. Let op: in deze uitvoering staan 8 contrabassen opgesteld. 

Sinds kort werken symfonieorkesten ook samen met populaire popartiesten. Zo speelde het London symfonieorkest met Deep Purple het nummer Smoke On The Water.

Gijs van Eijsden

__________________________________________________________________

Een paar jonge gasten besloten architectuur te studeren in Londen. De gemene deler tussen de jongens was niet alleen architectuur. Ze bleken ook gek te zijn op muziek. Zo ontstonden de eerste contouren van Pink Floyd. Na een paar jaar begon het wat te rommelen in de band en werd Syd Barret , in eerste instantie het gezicht van de band en die ook  de naam Pink Floyd had bedacht, vervangen door David Gilmour in 1968. Niet lang daarna in 1971 beleeft de band zijn grote doorbraak. De band evolueerde in de loop der tijd tot pioniers van de progressieve rock en symfonische muziek.
In 1986 kwam het album A Momentary Lapse of Reason uit en het was David Gilmour die het in eerste instantie als soloalbum uit wilde brengen, maar tenslotte toch besloot om het als Pink Floyd album door te laten gaan.
Van dit album is de keuze gevallen op het nummer  On the Turning Away.  

_________________________________________________________________

Alison Krauss werd geboren in Champaign, Illinois en groeide op met het luisteren naar alles en nog wat, van folk tot opera tot pop- en rockmuziek. Ze werd echter zo snel verliefd op bluegrass dat ze al op vijfjarige leeftijd viool begon te spelen. Kort daarna begon Krauss mee te doen aan vioolwedstrijden. Op 14-jarige leeftijd liet Rounder Records haar haar eerste platencontract tekenen en twee jaar later kwam ze uit met haar debuut soloalbum.?
Krauss werkt vaak samen met artiesten uit tal van genres, waaronder Dolly Parton, Taylor Swift, Kenny Rogers, Emmylou Harris en Vince Gill,?
Alison kan niet alleen goed viool spelen, maar is daarnaast ook een uitstekend zangeres.
In één van de vele duetten trad ze op met Vince Gill, die haar toen zonder viool voortreffelijk begeleidde in het door haar gezongen Whenever You Come Around

_________________________________________________________________

Right Down the Line is een nummer geschreven and opgenomen door de Schotse zanger en liedjesschrijver Gerry Rafferty. Het werd uitgebracht als een single halverwege 1978.
Right Down the Line was de follow up van Rafferty's hit "Baker Street" uit het album "City to City". Het is één van zijn conventionelere nummers en gaat over hoe zijn vrouw hem door dik en dun trouw blijft.
Het nummer is heel rustgevend en het geluid van de steelgitaar en zijn zang lijken af en toe in elkaar over te gaan.

__________________________________________________________________

The Sweetest Gift (A Mother's Smile) is een prachtig, harmonieus nummer over het bezoek van een moeder aan haar zoon in de gevangenis. De krachtige maar lieflijk sentimentele teksten lijken te suggereren dat het bezoek letterlijk iets hemels was: Ze bracht hem geen voorwaardelijke vrijlating of gratie. Ze bracht geen zilver, geen pracht en geen stijl. Het was een lichtverschijnsel uit de hemel nedergedaald, het liefste geschenk, namelijk de glimlach van een moeder. 
The Sweetest Gift wordt in deze computervoer stijlvol vertolkt door de diva's Linda Rontstadt, Emmylou Harris en Dolly Parton. Een opname uit 1976, waarbij de dames op betrekkelijk jonge leeftijd al veel bekendheid hadden verworven.

__________________________________________________________________

Levensduur harde schijf: wanneer hdd of ssd vervangen?

De harde schijf (HDD) of een SSD in je pc heeft helaas geen eeuwige levensduur. Lastig, want hier parkeer je juist veel bestanden op die je liever niet kwijtraakt.
Maar hoe herken je eigenlijk dat een HDD of een SSD aan het eind van zijn Latijn is en uiteindelijk je gegevens niet meer kan vasthouden. 
Lees daar meer over in de levensduur van een HDD of een SSD.

__________________________________________________________________

Let op: opslag Google Foto's vanaf juni niet meer onbeperkt gratis

Gebruikers van Google Foto's moeten opletten. Vanaf 1 juni telt elke nieuwe foto namelijk mee in de gratis opslagruimte van 15 GB. Dus het onbeperkt opslaan  gaat dan niet meer op.

Eind vorig jaar kwam Google met een aankondiging, dat met ingang van 1 juni 2021 foto's  meetellen in de totale opslagruimte die je van Google gratis kunt gebruiken. Elke gebruiker krijgt van Google 15 GB gratis ruimte. Dat geldt voor Gmail, Google Drive, Google Foto's en andere Google-diensten. Meer opslagruimte moet worden bijgekocht via een maandelijks abonnement.
Ga dus snel na hoeveel ruimte je van die 15 GB nog over hebt.
Foto's die vóór 1 juni 2021 zijn opgeslagen, tellen niet mee in die gratis ruimte. Oftewel: de teller gaat pas lopen voor foto's die je na 1 juni 2021 op gaat slaan. Als je slim bent en je wilt nog foto's in  Google Foto's onbeperkt opbergen doe dat dan nog snel vóór 1 juni. Dat is dan nog gratis en zoveel als je zelf wilt.

__________________________________________________________________

Een e-mail kopiëren naar een map in Verkenner door die te slepen.

Soms is de inhoud van de e-mail zo belangrijk dat je hem wilt bewaren op een plek waar hij makkelijk toegankelijk blijft. Een handige plek om mails te bewaren is een map in de Verkenner.  De makkelijkste manier om dat te doen lijkt mij om e-mails vanuit een e-mailprogramma te slepen naar de Verkenner.  In een instructiefilmpje laat ik zien hoe je dat kunt doen.  Als e-mailprogramma heb ik Outlook gekozen, maar dezelfde procedure kan ook met Thunderbird of eMClient toegepast worden.
Als het je interesse heeft klik dan  op bekijk een videoles . Je kunt er ook nog een PDF-instructie  naast leggen om misschien nog meer duidelijkheid te krijgen.

_________________________________________________________________

Zoeken

De meeste Windows-gebruikers openen nog altijd Windows Verkenner wanneer ze een bestand zoeken. Begrijpelijk, want dat is lang de enige optie geweest. Maar je kunt ook het vergrootglas of de zoekbalk naast de knop Start gebruiken om te zoeken. Daar kun je dus niet alleen maar het menu Start mee doorzoeken, je kunt er ook je harde schijf mee doorzoeken naar mappen, bestanden, foto's, muziek of video's. Dat scheelt je zomaar weer een paar keer klikken.

________________________________________________________________

Pictogram vastzetten

Wanneer je een programma in Windows geopend hebt, zie je automatisch het bijbehorende pictogram op de taakbalk. Sluit je het programma, dan verdwijnt het pictogram ook weer. Onhandig als je het programma vaak gebruikt. Zet het daarom vast op de taakbalk door met de rechtermuisknop op het pictogram van het geopende programma te klikken vervolgens te kiezen voor Aan de taakbalk vastmaken.

________________________________________________________________

 Achtergrond

Microsoft kiest altijd de mooiste afbeeldingen voor je bureaubladachtergrond, maar een foto van je kinderen of kleinkinderen is natuurlijk veel leuker. Rechtsklik op een lege plek in het bureaublad en kies voor Aan persoonlijke voorkeuraanpassen. Onder het kopje Achtergrond kun je een eigen foto kiezen of zelfs een diavoorstelling instellen.

________________________________________________________________

Anoniem browsen of bladeren op het internet.

Echte anonimiteit op internet bestaat niet, maar Edge en Google Chrome bieden je wel de optie om in ‘privacymodus’ te browsen, zodat je zo min mogelijk sporen achterlaat. Om hier gebruik van te maken, klik je op het pictogram met de drie puntjes rechtsboven en daarna op Nieuw InPrivate-venster in Edge of Nieuw Incognitovenster in Chrome.