website-sckemail-sck
computervoer
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      nummer 44

Maassluis,  donderdag 14 oktober 2021,

Beste geinteresserde,

In de klassieke muziekhoek heeft Gijs zijn  keuze laten vallen op de contrabas, zodat  je kunt kijken en luisteren hoe dit instrument puur klassiek bespeeld kan worden , maar ook hoe het voor een  jazzensemble  belangrijk kan zijn om muzikaal goed voor de dag te kunnen komen.
Het populaire muziekgedeelte is tot stand gekomen met favoriete nummers van een vriend en mezelf, die ongeveer rond de jaren 80/90 bekend  zijn geworden.
In de computerhoek nu is plaats ingeruimd voor onderdelen, die voor de iPad handig zijn om te weten.
Andere  computerweetjes handelen over een komende nieuwe knop op de taakbalk van Windows 10 met betrekking tot het weer en nieuws en tenslotte het op een nieuwe manier van web-schermafbeeldingen maken in Microsoft Edge.

Fijne kijk, luister en leermomenten

Een vriendelijke groet van,
Hugo van der Hoest


__________________________________________________________________

 

Nu de contrabas als thema in computervoer 44. De veelzijdigheid van dit instrument in een klassiek stuk, maar ook als dienend instrument bij jazz.

De contrabas (in het Engels? double bass of upright bass) hoort in de familie van de strijkinstrumenten. Maar het is geen grote viool of cello, zoals misschien voor de hand ligt om te denken. De contrabas stamt namelijk  uit de familie van de viola da gamba. Dat zit hem in de vorm ? de violenfamilie heeft geen ”hangende schouders”, maar de gambafamilie heeft dat wel. De violenfamilie is in kwinten gestemd ( stappen van vijf tonen ). De gamba en dus ook de contrabas is in kwarten gestemd (stappen van vier tonen) 

Maar ook bij een jazzorkest is de contrabas niet weg te denken. Ik heb moeten zoeken om een componist te vinden die specifiek componeerde voor de contrabas. Ik kwam uit bij Gustav Mahler maar daarover in een later computervoer meer. 

Het werd Bottesini die specifiek veel heeft geschreven voor de contrabas. Het was een aanwinst voor het niet al te grote repertoire voor dit instrument. Het wordt nog steeds enthousiast uitgevoerd door contrabassisten uit alle hoeken van de wereld. Een van die bekende is Dominic Seldis, bekend van het T.V programma Maestro, waar hij jurylid is. De veelzijdigheid van de contrabas als dienend instrument, onmisbaar en fundamenteel voor klassieke muziek maar ook onmisbaar voor jazz en hedendaagse muziek.

Ik wil u Bottesini met Cran duo concertante (voor twee contrabassen) laten horen met Dominic Seldis achter zijn “monster” zoals hij zijn contrabas noemt

Maar ook een moment van het Allround Jazz Trio – piano + contrabas + drums. 

Het leek mij goed de contrabas met zijn veelzijdigheid eens in het zonnetje te zetten.

 

Gijs van Eijsden  

__________________________________________________________________

Dave Stewart, de mannelijke helft van de Eurythmics, zou een week in Nashville zijn om wat opnames te maken. Stevie Nicks, de vroegere leadzangeres van de  brits/amerikaanse band Fleetwood Mac heeft daar een appartement  en zei tegen hem: 'Joh, ik heb daar een appartement, en als je daar wilt blijven, kan dat wel. Dat is dan goedkoop voor je.' Waarop Reese Witherspoon, een actrice die daar bij was, vervolgens zei: "Wat is goedkoper dan gratis?" Dave Stewart en Stevie Nicks keken elkaar aan en zeiden: 'Oh mijn God! Wat een geweldig nummer zou dit kunnen zijn." Ze gingen er beiden mee aan het gang en op een gegeven moment mondde dit uit in de song  Cheaper Than Free, waarvan de tekst volledig opgebouwd is uit statements gelijksoortig aan 'goedkoper dan gratis'. Hoe iets in eenvoud geweldig kan klinken .

_________________________________________________________________

" Lilac Wine " is een lied dat door heel veel artiesten is gezongen. De tekst  vormt het verhaal van het hebben van hartzeer over het verlies van een minnaar en de troost, die wijn gemaakt uit een seringenboom daarvoor biedt. 
De enige artiest die groot succes had met het nummer was de Britse Elkie Brooks , en het nummer blijft nauw met haar verbonden, vooral in het Engeland en Europa. 
Beluister hoe de doezeling door de wijn het gemis van een minnaar afdoend kan verzachten in het door Elkie gezongen  'Lilac Wine'

_________________________________________________________________

Love of My Life is een ballade van het album A Night at the Opera van de Engelse rockband Queen
Freddie Mercury schreef het eerst op piano en gitaar en Brian May maakte het nummer geschikt voor zijn akoestische 12-snarige gitaar voor liveoptredens.
Na de dood van Mercury heeft Brian May het lied regelmatig aan hem opgedragen in zijn eigen liveoptredens. Een opmerkelijke uitzondering is de show in Sheffield die de cd en dvd Return of the Champions opleverde . Tijdens die show kondigde May aan dat Mercury's moeder aanwezig was en hij droeg het lied in plaats daarvan aan haar op.  'Love Of My Life' is vooral het lied van Freddie Mercury, maar Brian May heeft het vol overgave voor het publiek in ere gehouden.
In deze computervoer heb ik 2 uitvoeringen van  'Love Of My Life'   uitgekozen. Als eerste een optreden van Queen met Freddie Mercury in Wembley en daarna een vertolking van Brian May op de show in Sheffield. Beiden zijn zeer de moeite waard om te zien en te beluisteren.

__________________________________________________________________

Het is al heel wat jaartjes geleden dat Creedence Clearwater Revival ons verrasten met muziek, die je kunt vergelijken met een mengelmoes van country, blues en rock n' roll.
De band kende zijn hoogtijdagen in de periode 1968-1972. Begin 1969 verschijnt het tweede album Bayou Country en met de bijbehorende single "Proud Mary" breekt de band definitief door. Creedence groeide binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands ter wereld en produceerde hits aan de lopende band.
Zoals het wel eens meer toegaat in popgroepen leiden spanningen binnen de groep uiteindelijk tot het uiteenvallen van deze succesformule. De vier leden van de band begonnen ieder aan een solocarrière, waarvan eigenlijk alleen die van JohnFogerty, de leadzanger en componist, succesvol is. Uit het omvangrijke repertoire van deze band wil ik  Who'll Stop The Rain
laten zien. John Fogerty brengt het met verve ten gehore.

__________________________________________________________________

Weersverwachting en nieuws op Taakbalk Windows

Een nieuwe knop op de Taakbalk brengt het weerbericht en het laatste nieuws naar Windows.

Microsoft plaatst rechts op de Taakbalk een knop met het actuele lokale weer. Een klik op de knop opent een overzicht met het laatste nieuws, beursinformatie en de weersverwachting. Gebruikers kunnen het overzicht instellen op hun eigen interesses. Wie een nieuwsbericht wil lezen, klikt op de kop. Het hele artikel opent daardoor in de browser Edge.

De nieuwe knop wordt binnenkort bij alle gebruikers geïnstalleerd als onderdeel van een veiligheidsupdate. Zoals alle andere Taakbalk-opties is de knop ook te verwijderen van de Taakbalk.

__________________________________________________________________

Apps verplaatsen en mappen maken op iPhone, iPad

Je kunt de apps op je beginscherm ordenen, deze in mappen zetten en ze naar andere pagina's of schermen verplaatsen. Je kunt ook je pagina's opnieuw indelen.
In het volgende filmpje wordt uit de doeken gedaan hoe je dat makkelijk kunt doen.

__________________________________________________________________

Contactgegevens toevoegen en gebruiken op de iPad

Met behulp van de Contacten-app kun je je contactenlijsten van je persoonlijke, zakelijke en andere e-mailadressen en telefoonnummers weergeven en bewerken. Ook kun je nieuwe contactpersonen toevoegen en een contactpersoonkaart met je eigen gegevens aanmaken. Hoe je dit alles in de praktijk ten uitvoer kunt brengen zie je in het filmpje het gebruik van de Contacten-app.

_________________________________________________________________

Een makkelijke manier om een schermafbeelding te maken van een volledige of gedeeltelijkewebpagina in Microsoft Edge.

Het is best wel eens voorgekomen dat je bij het kijken op internet iets graag zou willen kopiëren voor eigen gebruik. Denk daarbij aan een recept, een foto of een bepaalde uitleg op een website. Als je met Microsoft Edge  het internet bekijkt hoef  je nu geen gebruik meer te maken van een bepaald programma of wat dan ook. Èdge heeft namelijk een makkelijke ingebouwde functie aan boord waarmee je schermafbeeldingen van volledige of gedeeltelijke pagina's kunt maken. Klik maar eens op het maken van webopnames om te zien hoe je dat allemaal kunt doen.

________________________________________________________________