website-sckemail-sck
computervoer
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      nummer 40

Maassluis,  donderdag 14 oktober 2021,

Beste geinteresserde, 

Het is alweer een jaar geleden dat de eerste Computervoer het licht zag. Nu is dan de 40ste editie je mailbox binnengekomen en ik hoop dat  ook deze genoeg materiaal in zich herbergt om je weer een tijdje met de computer bezig te houden. 

Veel lees, kijk en luisterplezier!

Vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest

__________________________________________________________________

Deze week staat de opera centraal.
Voor velen is de opera de meest aangrijpende kunstvorm die er bestaat. Maar wat is het precies dat opera zo aangrijpend maakt?

Hoe is de opera eigenlijk ontstaan? Het Latijnse woord opera betekent “werk” of “inspanning”. 

De wieg van de opera stond in het laat zestiende-eeuwse Italië en is dus al meer dan 400 jaar oud.

Componisten en dichters in Italië waren gaan experimenteren met gezongen theatervoorstellingen die ze soms ”Opera in Musica” (muzikaal werk) of kortweg opera noemden. 

Het is een toneelstuk op muziek waarin de tekst gezongen wordt. 

De concertzanger of zangeres in jacquet of baljurk zingt monologen of duetten.

De menselijke stem is het meest direct en uniek van alle instrumenten. De klank komt rechtstreeks uit het lijf van een zanger of zangeres. En daarbij klinken geen twee stemmen hetzelfde.

De componist van de opera waar ik deze week voor gekozen heb is de Franse componist Georges Bizet (1838-1875 ) die de opera Carmen heeft  geschreven in 1875.  

Het is een baanbrekende opera over de uitdagende zigeuner vrouw Carmen. 

De opera Carmen behoort tot de meest bezochte opera´s ter wereld. 

En dan te bedenken dat de opera in de beginperiode zelfs werd verguisd. 

Bizet maakte het succes niet mee. Kort nadat Carmen in première was gegaan, overleed hij in 1875 op 36 jarige leeftijd aan een hartinfarct. 

Hij werd begraven op de begraafplaats Père –Lachaise in Parijs, de bekende begraafplaats waar onder andere Frederik Chopin en Edith Piaf begraven liggen.

Aan u de keuze voor het kijken en luisteren van de gehele opera, die twee uur en veertig minuten duurt. Of een moment eruit wat fantastisch uitgebeeld en gezongen wordt door

sopraan  Anna Caterina Antonacci.

Gijs van Eijsden

.__________________________________________________________________

Voordat de bandleden van Crosby, Stills en Nash elkaar ontmoetten en de groep werd opgericht, speelden zij elk in een andere prominente band. Zo was David Crosby gitarist bij The Byrds; was Stephen Stills gitarist, toetsenist, zanger en songwriter bij Buffalo Springfield  en speelde Graham Nash bij The Hollies als gitarist, zanger en songwriter. Ze groeiden in korte tijd uit tot een supergroep met het spelen van  folkrockmuziek. Ze staan bekend om hun voortreffelijke vocale harmonieën. Luister en kijk maar eens naar het bekende Teach your children.

_________________________________________________________________

Klik op The Piano Man en je ziet hoe Billy Joel als barpianist onder de schuilnaam Bill Martin in Los Angeles en omgeving speelde.  De coupletten van het lied worden gezongen vanuit het perspectief van een pianist in een bar. Hij omschrijft in het lied de mensen voor en achter de bar vanuit zijn positie als pianist. Teleurstellingen, niet uitgekomen dromen en vastgelopen levens komen aan bod. Een oude man, de barkeeper, de vrouwelijke ober, een zakenman, stamgasten en een United States Navy-marinier (waarvan deels ook kennissen van Joel) komen voorbij in het lied. De pianist ziet het als zijn taak om hun leven even op te vrolijken en ze hun problemen te laten vergeten. Het refrein wordt gezongen vanuit het perspectief van het barpersoneel en de gasten, die de pianist aanmoedigen nog wat voor ze te spelen.

_________________________________________________________________

21 is het tweede studioalbum van de Engelse singer-songwriter Adele. Met wereldwijd meer dan dertig miljoen verkochte exemplaren is het een van de best verkochte platen van het afgelopen decennium. Voor het album werd Adele onderscheiden met tientallen prijzen waaronder twee Grammy Awards in 2012 voor album van het jaar en beste popalbum. Ook Billboard noemde 21 het beste album van 2011. Van dit album heb ik Set Fire To The Rain uitgekozen om in deze computervoer te laten zien.

__________________________________________________________________

Bruce Springsteen is een Amerikaanse zanger, songwriter en muzikant. Hij kwam oorspronkelijk uit de Jersey Shore en kreeg lovende kritieken voor zijn albums uit de vroege jaren 1970. Hij verwierf wereldwijde bekendheid bij de release van Born to Run in 1975. Tijdens een carrière van vijf decennia is Springsteen bekend geworden om zijn poëtische, sociaal bewuste teksten en wervelende live-voorstellingen, die soms wel vier uur duren. Hij heeft de bijnaam "The Boss" gekregen. Hij heeft zowel rockalbums als folk-georiënteerde werken opgenomen, en zijn teksten behandelen vaak de ervaringen en de strijd van arbeidersklasse Amerikanen. poëtische, sociaal bewuste teksten en energieke toneelvoorstellingen, die soms wel vier uur duren. Kijk en luister naar My Hometown van het album Born to Run.

__________________________________________________________________

Verzendlijst in Whatsapp

In één keer eenzelfde bericht verzenden naar familie, vrienden en bekenden? Dat kan via een verzendlijst in Whatsapp.

Hoe maak je die?

 • Open WhatsApp
 • Tik op de drie puntjes rechts bovenin
 • Tik op ‘Nieuwe verzendlijst
 • Selecteer in de lijst contacten alle mensen die je eenzelfde bericht wil sturen
 • Tik tot slot op het groene vinkje
 • Vervolgens stel je het algemene bericht op en verzendt die via de verzendlijst.

Het mooie op deze manier is, dat iedereen geen groepsbericht, maar een persoonlijk bericht van je ontvangt.

__________________________________________________________________

Outlook-adressen in Word .

Moet je regelmatig contactgegevens uit Outlook in Word-documenten invoeren, dan hoef je ze uiteraard niet over te typen. De meest eenvoudige manier is dat je dit adresboek gewoon toevoegt aan de werkbalk Snelle toegang in Word. Hoe je dit doet kun je lezen bij contacten toevoegen in Word.

__________________________________________________________________

Google Chrome tips.

Google Chrome is met afstand de nummer één in browserland. Volkomen terecht, want zo’n beetje alle benchmarks bewijzen dat dit programma het beste presteert. Hoewel Chrome er op het oog ietwat kaal uitziet, kan deze browser meer dan je denkt. In deze computervoer wat tips voor Google Chrome die iedere gebruiker móét kennen? Kijk hiervoor bij tips voor Chrome.

__________________________________________________________________

Documenten ondertekenen op je Android-smartphone: zo doe je dat

Moet je regelmatig papieren documenten invullen en ondertekenen? Dan doe je er verstandig aan dit proces te digitaliseren. Dat is namelijk veiliger en makkelijker. 
Het document printen, ondertekenen, scannen en weer retour afzender: een papieren formulier invullen en ondertekenen kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen. Gelukkig staan er tal van goede apps in de Play Store waarmee je deze administratieve rompslomp kunt beperken door documenten digitaal van een handtekening te voorzien. Het werkt zo:

 1. Download een app om documenten te ondertekenen uit de Play Store;

  Download bijvoorbeeld  Pen & PDF uit de PlayStore.

 2. Start de app en open het document dat je wilt ondertekenen of aanpassen;

   

 3. Tik op het scherm om de tekst in te voeren;

  De grootte van het tekstvak pas je aan door op de letters te drukken

 4. Helemaal klaar? Dan is het tijd voor een handtekening;

  Tik hiervoor op het pennetje rechtsboven.

 5. Voer je handtekening in op de juiste plaats;

  Maak je handtekeniing

 6. Deel het document met wie je maar wilt. (Tik op Share onder de 3 puntjes rechtsboven.)

  Dat kan bijvoorbeeld via e-mail of WhatsApp

 

__________________________________________________________________