website-sckemail-sck
computervoer
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      nummer 39

Maassluis,  donderdag 14 oktober 2021,

Beste geinteresserde,

Voor je de nieuwe Computervoer met hopelijk genoeg materiaal om je weer een tijdje met de computer bezig te houden. 

Veel lees, kijk en luisterplezier!

Vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest

__________________________________________________________________

Bij het begin van de Lente moest ik denken aan Frans Schubert.

De Oostenrijkse componist Franz Schubert  (1797- 1828) werd door zijn collega Franz Liszt wel de meest poëtische componist ooit genoemd.

Hij is een icoon van de klassieke muziek uit de vroege negentiende eeuw, de tijd van de Romantiek. In de muziek van Franz Schubert, die slechts 31 jaar is geworden, stonden melodie en harmonie centraal.

 In muzikaal opzicht liet Schubert zich inspireren door grote meesters van de klassieke muziek: Mozart en Ludwig van Beethoven. Die Zauberflöte van Mozart en de Tweede en Zevende Symfonie van Beethoven waren om het zo maar eens te noemen de favoriete nummers van Franz Schubert

Naast het bespelen van muziekinstrumenten was Schubert ook een uitstekend zanger. Hij zong ook in de Weense hofkapel.

Indrukwekkend om het korte levensverhaal te lezen van Frans Schubert met een indrukwekkende lijst van composities aan ons nagelaten. 

We verlangen allemaal naar de lente, te zitten in de tuin of een terrasje pakken.Daarom deze week  Franz Schubert D 587 An den Frühling. Vertaling: eindelijk wordt het voorjaar.

 Als extra deze week de Bird song opera van Mozart, een van Schuberts favoriete componisten.

Gijs van Eijsden     

 

 

.__________________________________________________________________

Tijdens een jubileumconcert begon Dana Winner met het zingen van "Een roosje, m'n Roosje" en liep vervolgens de zaal in. Aan het einde van het eerste couplet bleef ze bij een stoel staan en zong: "En hij zong zijn liedje van... Conny Vandenbos!" Conny zat op de stoel waar Dana was blijven staan en heel toevallig had ze een microfoon in haar hand. Samen met Dana zong ze daarna een medley van een aantal van Conny's successen. 

_________________________________________________________________

Frida Boccara werd geboren in Casablanca (Marokko) op 29 oktober 1940 en was een zangeres van Joods-Italiaanse afkomst.
Ze vertegenwoordigde Frankrijk op het songfestival van 1969 met de sterke ballade Un jour, un enfant. Daarmee won ze, maar ze moest haar overwinning wel met Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk delen. 
In de zomer van 1996 overleed zij op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.
Haar bekendste lied is Cent mille chansons uit 1968, hetgeen je in deze Computervoer kunt zien en beluisteren.

_________________________________________________________________

Rita Reys staat bekend als "Europe's First Lady of Jazz." Ze is op alle continenten een legende. Zangeres Reys kwam aan de Europese top in het midden van de vijftiger jaren. Hoewel Reys, beïnvloed is door Ella Fitzgerald en Mel Tormé, heeft ze een eigen aanpak waaarmee ze haar ballads met liefde brengt en uptempo stukken met swing. Ze overlijdt in juli 2013 op 88 jarige leeftijd.
Van haar een nummer uit een optreden  op het North Sea Jazz festival.

__________________________________________________________________

Voorbij is een single en hit van MarcoBorsato en Do. Het nummer was na Borsato's hit Afscheid nemen bestaat niet de tweede voorloper op zijn album Zien.Voor Borsato was Voorbij zijn twintigste hit in de Nederlandse Top 40 en zijn zevende nummer 1-hit, waarvan de tweede op rij. Voor Do was het haar derde notering en haar eerste nummer 1-hit.Het nummer kwam nieuw binnen op nummer 35, waarna het de week daarna naar nummer 1 steeg. Het was in die tijd de grootste sprong ooit naar de nummer 1-positie en tevens een van de grootste sprongen in de Top 40.

__________________________________________________________________

Opruiming houden in Whatsapp.

Gebruikers van WhatsApp realiseren zich vaak pas laat dat een groot deel van de opslagruimte op hun mobieltje wordt opgeslokt door de overvloed aan afbeeldingen en video’s die ze in de loop der jaren hebben ontvangen. WhatsApp had al basisfuncties om opgeslagen media te verwijderen, maar beschikt nu over volwaardig databeheer. Hoe je dit beheer kunt gebruiken lees je in Whatsapp opschonen.

______________________________________________________________

Standaard-apps

Windows 10 heeft standaard-apps in huis, bijvoorbeeld voor muziek, video, e-mail en browsen. Met die apps kun je dan je specifieke bestanden openen.
Maar mogelijk heb je je eigen favoriete apps die je veel liever als standaard gebruikt.
Direct na een overstap naar Windows 10 of een frisse installatie is het tijd om deze apps goed inte stellen. Installeer eerst alle favoriete apps, zodat deze weer aanwezig zijn op de computer. Open de instellingen en ga naar Apps en dan naar  Standaard-apps

standaardapps

Kies nu per categorie de app die je wilt gebruiken. Zo kun je op dit moment apps instellen voor de categorieën E-mail, Kaarten, Muziekspeler, Fotoviewer,  Videospeler en Webbrowser.
Klik op een app om deze te veranderen. In het nieuw geopende venster kies je de app. Daarin kun je kiezen voor Een app zoeken in de Microsoft Store. Hiermee open je de Microsoftwinkel, waarna  n je de alternatieve app kunt downloaden. Wil je op een later moment de situatie herstellen en weer alle Microsoft-apps gebruiken, dan klik je op de knop Opnieuw instellen.
Je vindt deze knop onderin het instellingenvenster.

__________________________________________________________________

Apps die meestarten bij de start van Windows of op de achtergrond meedraaien.

Tijdens de start van Windows worden aardig wat programma's geladen, die al dan niet op de achtergrond actief blijven.
Hoe meer programma's  hoe slechter de prestaties van de computer. Blijf kritisch en laat alleen de programma's  opstarten die echt nodig zijn. Bij de instellingen  open je Apps en dan  Opstarten. Hier vind je een overzicht van alle opstartapps. Controleer eerst welke apps veel invloed hebben op het opstarten. Gebruik de optie Sorteren op om te sorteren of Invloedop opstarten. In de kolom rechts lees je ook welke invloed elke app heeft. Zet de schuif op Uit bij de opstart-apps waaraan je geen behoefte hebt. Opgeruimd staat netjes: voortaan starten alleen de apps op die je daadwerkelijk gebruikt. 
Ook kun je bij de instelling PrivacyAchtergrond-apps al dan niet per app afzonderlijk uitschakelen. Die apps mogen namelijk op de achtergrond worden uitgevoerd en dan afhankelijk van het soort app de computer slechter of trager kunnen doen functioneren. Schakel bijvoorbeeld niet de camera uit als je aan het skypen bent.
Apps waarvan je zeker bent dat je die ope het moment niet gebruikt kun je gevoegelijk uitschakelen. Het komt de snelheid van de computer ten goede.

__________________________________________________________________

Spotify en de concurrentie

Al een aantal jaar heb ik het genoegen gehad de workshop Spotify te presenteren. Ik hoop deze ook in het volgende seizoen weer met plezier te gaan doen. In  het kader hiervan alvast een kleine kennismaking met wat deze dienst zoal allemaal inhoudt.
Spotify is alweer tien jaar actief in Nederland. Sindsdien veranderde er veel in het digitale muzieklandschap. Zo veroverde de Zweedse dienst de wereld door steeds meer betalende leden aan zich te binden; dat zijn er inmiddels bijna 140 miljoen! Maar er kwamen met Apple Music, Tidal, Qobuz en Deezer zeker ook geduchte concurrenten bij. Wat is het toekomst-perspectief van Spotify en welke online muziekdienst biedt de meeste waar voor zijn geld? Lees hierover uitvoeriger in het volgende artikel.

__________________________________________________________________