1.  
  website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      Computervoer 37

Maassluis,  donderdag 14 oktober 2021,

Beste geinteresserde,

Zoals je in de al toegezonden bestuursmededeling hebt kunnen lezen, zijn alle workshops de rest van dit seizoen 2020/2021 helaas geannuleerd. Ondanks het feit dat in het afgelopen najaar er toch nog een aantal workshops hebben kunnen plaatsvinden, moeten we concluderen dat dit workshopseizoen een verloren seizoen is geweest. 
Ik heb gemeend met het uitbrengen van computervoer in dit coronaseizoen enige vervanging proberen te vinden voor het gemis aan computervreugde en binding met de club. Natuurlijk is het zo dat dit de vergelijking met fysiek aanwezig zijn in een  leslokaal en  het hebben van sociale contacten binnen de Koningshof niet kan doorstaan,  maar het is in ieder geval beter iets  dan helemaal niets, lijkt me.
Ik zou zeggen lees de rest van deze computervoer weer eens aandachtig door en pik er die dingen uit .die voor jezelf van belang zijn.

Veel lees, kijk en luisterplezier!

Vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest

__________________________________________________________________

Ook deze bijdrage over klassieke muziek is van Bach. Geen dag zonder Bach. Wilde u nog iets meegeven over het eerste grote stuk geschreven door Bach. 

de Johannes Passion .

De Johannes Passion is geschreven door Bach in 1723, de Mattheüs -Passion  in 1729. Met de Johannes Passion verrichtte Bach baanbrekend werk, en bereidde hij de weg voor het schrijven van de Mattheüs Passion. Op 7 april 1924, Goede vrijdag, werd het voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaikirche in Leipzig . 

                                                                 Wist je dat....                                                                                                                                           

Er wel vier verschillende versies zijn van de Johannes Passion. Dit komt omdat Bach wijzigingen bleef aanbrengen in het werk. 

Het verschil tussen de Johannes en de Mattheüs :

De Johannes -P bestaat uit twee delen die worden omgeven door een openings- en slotkoor. Daar tussenin speelt zich het passie verhaal af volgens het Evangelie van Johannes. U moet zich voorstellen dat in de tijd van Bach de kerkgangers in Leipzig een kerkdienst kregen te horen van ettelijke uren. Het werd uitgevoerd als kerkdienst. Want tussen de aria’s en koorstukken werd er ook nog gesproken. Dus zo’n 2,5 a 3 uur in de kerk. Dat zal een lange zit zijn geweest.

Voor de huidige uitvoeringen is er wel eens discussie welke de mooiste is. Enfin dat mag u zelf invullen. Qua tijd zit er wel verschil tussen de M-P en de Johannes Passion. De  M-P duurt 2,5 uur. De Johannes Passion een kleine twee uur. Zelf heb ik diverse keren de Johannes Passion mogen zingen in de Grote kerk van Vlaardingen. Het mooiste gedeelte vond ik het slotkoor ( Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine ), met aansluitend de stilte ( geen applaus ) en dan het luiden van de kerkklokken.  

Het is muziek die troost, ontroert, energie geeft, inspireert, vrolijk maakt of met weemoed vervult.

U mag er zelf alles van vinden.

  1. Luister en kijk naar het koor ''Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine' uit de Johannes-Passion, hier uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging voor All of Bach.

Gijs van Eijsden

.__________________________________________________________________

Ons clublid Kees Peerenboom zegt over Bach: Hij wordt door muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek.
Elk jaar wordt een  integrale versie van de Passion op de Nederlandse televisie uitgezonden. Dit jaar op 28 maart vanaf 13.00 uur door het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
Op zijn verzoek nu de aria's  Mache dich, mein Herze, rein uit de 'Matthäus-Passion' (BWV 244), uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging met dirigent Jos van Veldhoven en Am Abend da es kuehle war

_________________________________________________________________

Nog even en de lente breekt aan. Het is een jaargetijde dat bloemen weer tot leven komen. Dit nieuwe leven inspireert film- en muziekmakers tot het maken  van  iets moois over deze wonderen  der natuur.  Bekijk het openbarsten van bloemknoppen tot volwaardige bloemen in deze video.

__________________________________________________________________

Maggie MacNeal scoort in 1976 een flinke hit met  ‘Terug naar de Kust’.
Luister en kijk hoe zij dit live ten gehore brengt.

__________________________________________________________________

Saskia en Serge zingen het lied "Het Zijn De Kleine Dingen Die Het Doen"   in een ziekenzaal . Het lied krijgt daardoor iets zorgzaams in zich..
__________________________________________________________________

Het overbekende Merci Cherié  in het bijzijn van de componist Udo Jürgens gezongen door Helene Fischer betekende voor velen een unieke belevenis.
__________________________________________________________________

Documenten scannen met je iPad of iPhone.
(Een bijdrage van Gonda Storms)

Er bestaan heel wat apps die je kunt gebruiken om brieven te scannen.

Maar op zich heb je daar geen aparte app voor nodig want je kunt het rechtstreeks doen vanuit de notities applicatie.

In deze video's wordt op de iPad en de iPhone.getoond hoe dat moet.

__________________________________________________________________

Is Google van Microsoft? Of is Microsoft van Google?

Twee vragen waarmee je kunt worstelen. Is Google van Microsoft of juist andersom, is Microsoft van Google? Misschien wist je het nog niet maar het gaat hier om twee afzonderlijke bedrijven. De vraag wat ze met elkaar te maken hebben wordt beantwoord in het volgende artikel.

__________________________________________________________________

Websites vastpinnen op bureaublad of taakbalk met Google Chrome.

Google Chrome maakt het zeer eenvoudig om websites op het bureaublad of aan de taakbalk vast te pinnen. Dit is wat je moet doen:

  1. Open de website die je op de taakbalk wilt vastzetten
  2. Selecteer Menu> Meer hulpmiddelen> Snelle link maken.
    Het kan zijn dat Snelle link maken in het Menu zelf al vermeld staat.
  3. Voer een naam in voor de website.
  4. Selecteer of u het in een nieuw venster wilt openen.
  5. Chrome zet de snelkoppeling meteen op het bureaublad neer wanneer u Maken selecteert.
  6. Sleep de snelkoppeling van het bureaublad naar de taakbalk om deze daar toe te voegen.

__________________________________________________________________

PowerPoint biedt uitkomst

Soms wil je een storende achtergrond van een foto verwijderen of juist een specifiek element uit een afbeelding bewaren. Beschik je niet over een fotobewerkingsprogramma, dan biedt PowerPoint uitkomst. In een paar klikken je afbeelding schoonsnijden of de achtergrond transparant maken.
Bekijk de video.