website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      Computervoer 35

Maassluis,  zondag 10 oktober 2021,

 

Beste geïnteresseerde,

Computervoer 35 alweer is in je mailbox terecht gekomen. Ik hoop dat de muziek en de computeronderwerpen je aandacht kunnen vangen en als kennisbron zullen kunnen dienen. Gijs van Eijsden heeft weer een mooi klassiek stukje muziek  gevonden waar de klassieke liefhebbers onder ons zeker van zullen kunnen genieten. Ik hou me op muziekgebied alleen met het populaire bezig en heb ook een paar verzoekjes een plaatsje gegeven.
En verder zullen denk ik de computeronderdelen voor een kennisverrijking op dat gebied best van pas komen.

Veel lees, kijk en luisterplezier!

Vriendelijke groeten,

Hugo van der Hoest

________________________________________________________________

Hedendaagse muziek wat gecomponeerd en geïnspireerd is door een rijk verleden.

Die tune die gespeeld wordt voor de aanvang de Champions League voetbal is geschreven door de Engelse componist en arrangeur Tony Britten. Hij kreeg de opdracht muziek en tekst te schrijven voor aanvang van de wedstrijd.

Hij koos als inspiratie een stuk dat bij de kroning van de Britse monarch Koning George ii te horen is geweest. Een stuk van Georg Friedrich Händel geschreven met de naam  “Zadok the Priest.”  Dit stuk gaat over de zalving  van Koning Salamo door hogepriester Zadok. 

Componist Britten schreef een drietalige variant hier op in het Frans, Duits en Engels. Over een ontmoeting van kampioenen. 

Eerst dacht de Europese voetbalkoepel UEFA aan Queens wereldhit “We are de champions”, maar “Zadok the Priest” van Händel was toch de inspiratie van componist Britten. Men vond dat deze muziek meer klasse uitstraalde .

Zonder deze componisten geen popmuziek of dancemuziek. Vele hedendaagse componisten laten zich inspireren  door de grote componisten van vroeger.

Eerst hoort u het begin met koor en orkest van “Zadok the Priest” en vervolgens de tune van de Champions league.  Hoor nog wel wat jullie het mooist vinden.

Gijs van Eijsden   

 

____________________________________________________________________

  • Elton John was zo nerveus toen hij moest optreden op de uitvaart van prinses Diana dat hij een autocue had laten installeren met daarop de tekst van het nummer Candle in the wind. ... Elton zong op de begrafenis in Westminster Abbey, nadat Diana was overleden tijdens een auto-ongeluk in Parijs.
    Candle in the wind was een oude hit van Elton John. Hij verving alleen de eerste regels, 'Goodbye Norma Jean', voor 'Goodbye England's Rose'. De nieuwe versie stond wekenlang op de eerste plek in de hitlijsten en werd de snelst verkochte single in het Verenigd Koninkrijk ooit.

  • Nederland deed in 1956 voor het eerst mee aan het Eurovisiesongfestival. Sinds die tijd wonnen ´we´ het liedjesfestijn in totaal vier keer. In 1969 was Lenny Kuhr de derde Nederlandse winnares. Ze werd daarmee de opvolgster van Corry Brokken (1957) en Teddy Scholten (1959). Na afloop wist Kuhr, die won met het lied De Troubadour, echter niet alle ogen op zich gericht.
    En dat had een bijzondere reden. Lenny Kuhr was namelijk niet de enige winnares. Het Eurovisiesongfestival had in 1969 maar liefst vier winnaars. Naast Nederland mochten Frankrijk, Spanje én het Verenigd Koninkrijk zich winnaar van het songfestival noemen.

  • Bridge over Troubled Water is een single van het Amerikaanse zangersduo Simon & Garfunkel. Het in 1970 uitgegeven nummer behaalde successen over de gehele wereld. Het verscheen op het gelijknamige album en het blad Rolling Stone benoemde het tot een van de beste 500 singles, ooit uitgegeven.

  • Willeke Alberti komt, net als veel andere Nederlandse artiesten, sinds het begin van de coronacrisis weinig meer aan optreden toe. De zangeres zegt dat ze dat soort gezamenlijke activiteiten mist. “Samen zingen, lachen en huilen”. Dat lijkt ook al een eeuwigheid geleden. Nu overheerst vooral het gemis van die dingen. “Ik mis het zingen, zeker voor de mensen in de zorgcentra, en het toeren met mijn bandleden. Het samenzijn. Het klinkt misschien truttig, maar voor mij draait het daar in het leven om, om die verbinding”, aldus de zangeres.
    Het lied samen zijn is haar dan ook op het lijf geschreven.
___________________________________________________________________

Een fotolijstje van je iPad maken

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom is het zo leuk om de beste herinneringen in een fotolijstje te stoppen. Maar als je voor elke herinnering een fotolijstje gebruikt, staat voor je het weet je kamer er vol mee. Gebruik daarom je iPad om een dynamische fotolijst te maken, zodat je altijd van je leukste foto’s kunt genieten. Er zijn verschillende manieren om van een iPad zo’n digitaal fotolijstje te maken. Je kan daar bijvoorbeeld perfect een oude iPad voor gebruiken. In een fotolijstje van je iPad wordt besproken hoe je dat kunt doen.

________________________________________________________________

 Zo maak je een WhatsApp verzendlijst
 
Het is mogelijk om al je vrienden en familie één voor één een berichtje over eenzelfde onderwerp te sturen, maar dat kan natuurlijk makkelijker. Met een WhatsApp-verzendlijst ben je binnen een paar simpele stappen klaar.
 
Snel meerdere mensen hetzelfde bericht toesturen? Dat kan eenvoudig met de verzendlijst in WhatsApp. Dankzij deze lijst stuur je snel datzelfde bericht naar meerdere mensen. De ontvangers krijgen zo persoonlijk je bericht en kunnen daar vervolgens op reageren.
 
Open WhatsApp;
Tik op de drie stipjes rechts bovenin;
Tik op ‘Nieuwe verzendlijst’;
Selecteer de contacten die je eenzelfde bericht wil sturen;
Tik tot slot op het groene vinkje.
Je hebt nu een WhatsApp-verzendlijst gemaakt en je kunt het bericht typen Dit kan ook met een foto, video of gifje.
 
Een verzendlijst is eigenlijk een contactlijst waarnaar je massaberichten kunt sturen, zonder dat je iedere keer opnieuw dezelfde contacten hoeft te selecteren. Het handige is dat de lijsten die je maakt ook worden opgeslagen, zodat je deze vaker kunt gebruiken.
_____________________________________________________________
 

PDF afdrukken

Als je documenten afdrukt wordt er wel eens gevraagd 'stuur het mij als pdf'. PDF is een bestandsindeling die gelezen kan worden is in meerdere besturingssystemen en softwareprogramma's. Windows 10 kan bijvoorbeeld een Word-document eenvoudig naar een PDF omzetten.

Om dit te doen ga je het document in Word afdrukken zoals je  normaal doet, maar moet je de printeroptie, waarin je een printer kunt kiezen, zetten op de printer met de tekst "Microsoft Print to PDF." Als je dan op afdrukken drukt, verschijnt de Verkenner, waarna je het document als PDF in een map naar keuze kunt opslaan. Vandaaruit kun je het nu gemaakte PDF-document dan mailen naar de betreffende persoon.

___________________________________________________________

Veel bestanden in één keer willen selecteren kan vervelend zijn.

Het kan frustrerend zijn om veel bestanden te moeten aanklikken in de Verkenner. je houdt de Ctrl-knop ingedrukt en klikt geduldig alle bestanden aan. En toch glippen er een paar tussenuit en het kan zomaar ineens zijn dat ze allemaal weer niet geselecteerd zijn..

Er is een handige manier in Windows om in een map een groot aantal bestanden direct  te selecteren. Namelijk door eerst alle bestanden aan te klikken die NIET geselecteerd hoeven te worden. Dat kunnen er minder zijn dan die je WEL wilt hebben. Daarna keer0 je de selectie om. Dit is handig bij het verplaatsen of kopiëren van grote hoeveelheden foto's. Bijvoorbeeld, als u ze aan het sorteren bent. Of in het algemeen bij het opruimen van de computer in mappen waarin erg veel bestanden staan. Het maakt niet uit om welke soort bestanden het gaat.

Hoe doe je dat dan precies.

Start de Verkenner en open de map waarin je bestanden wilt selecteren.
Klik op één of een paar  bestanden (met behulp van de CTRL-toets). Die zijn dan nu geselecteerd.
Klik op het tabblad Start.

Klik in het gedeelte 'Selecteren' op Selectie omkeren. Nu zijn alle gewenste bestanden geselecteerd, behalve juist degene  die je niet wilt selecteren.

______________________________________________________________

Windows 10 beschikt over een berg aan standaard-apps (en ook zelf kun je die installeren).

Soms gaan ze kapot. Windows 10 apps repareren is meestal goed te doen! Echt heel praktisch zijn Windows-apps niet. Dat heeft onder meer te maken met de manier hoe ze bijgewerkt worden. Telkens als je inlogt bij je systeem, controleert Windows of er updates zijn. Zo ja, dan worden die gedownload en verwerkt. Het leidt tot een moeizame en trage start, zeker als je veel apps uit de Windows Store hebt geïnstalleerd. Bovendien blijkt dat updaten nogal eens mis te gaan. Dat leidt niet tot zichtbare foutmeldingen en soms merk je er niks van. In andere gevallen zit je ineens opgezadeld met een app die het niet meer doet. Heel vervelend als dat nou net een app is die je nodig hebt. Kortom: Windows 10 apps repareren is soms bittere noodzaak. Ook kun je ervoor kiezen om zo weinig mogelijk apps uit de Windows store te gebruiken. In dat geval is het zaak om zoveel mogelijk de standaard met Windows meegeleverde apps te verwijderen. Dat leidt tot een rustiger opstartend en daardoor stabieler systeem.
Lees hierover meer in apps repareren.

________________________________________________________________