website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      Computervoer 33

Maassluis,  zondag 10 oktober 2021,

Beste geïnteresseerde,

Ik dacht in deze computervoer weer aardig wat materiaal gevonden te hebben, waar je plezier en kennisverrijking mee op kunt doen. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee.

Veel lees, kijk en luisterplezier!
 
Vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest

____________________________________________________________________

 • Antonio Vivaldi – Winter uit de Vier Jaargetijden (1723).

  Tal van componisten lieten zich inspireren door de seizoenen.

  Tsjaikovski beschreef ze in pianostukken , Glazoenov maakte er een ballet van, Haydneen oratorium en Piazzoll danst er de tango op.
  Maar de meest bijzondere winter blijft toch die van Antonio Vivaldi, die zelf –althans dat denken kenners - bij elk jaargetijde een sonnet schreef, dat hij vervolgens in noten vertaalde. 
  De manier waarop de viool vertelt over het stampvoeten van verijsde voeten, het klapperen van de tanden en de bijtende winden blijft even weergaloos als invoelbaar – ook na bijna drie eeuwen.

  Het leek mij leuk dit stuk voor te stellen omdat het op dit moment ook echt winter is.  Even klikken op Vivaldi's Winter  en genieten maar.

  Gijs van Eijsden.

 • The Bee Gees schreven 'Islands in the Stream' voor Kenny Rogers and Dolly Parton, maar dat weerhield Barry Gibb er niet van om het zo nu en dan zelf te zingen. In één van zijn concerten zong hij dit nummer in duet met zijn goede vriendin Olivia Newton John. Het was een liefdadigheidsconcert en het resulttaat was puur muzikaal genoegen.

 • Alleen de grootste artiesten kunnen Knebworth House bedwingen. Het landgoed in het oosten van Engeland is in de rockgeschiedenis regelmatig het toneel geweest van legendarische concerten. Led Zeppelin (1979), Queen (1986) en Oasis (1996) trokken meer dan 100.000 man naar hun optredens in de openlucht. Robbie Williams bewees in 2003 zich aan hen te kunnen meten. Bij zijn optreden op dit landgoed zingt hij o.a. het nummer Angels.

 • Jeroen van der Boom verworf in 2007 veel bekendheid met de hit "Jij Bent Zo" die meer dan 37 weken een toppositie vasthield in de Top 40. Laat je verrassen door de Nederlandstalige popsound van Jeroen van der Boom met deze nr 1 hit.

 • Ook in de gospel en praisemuziek bewonder ik een aantal artiesten, die songs ten gehore brengen, die me qua tekst en melodie zeer na aan het hart liggen. Één van die artiesten is Michael W. Smith. Van hem wil ik je in deze computervoer het nummer A New Halleluja laten zien, dat hij in samenwerking met het Afrikaans Kinderkoor ten gehore brengt.

___________________________________________________________________

Windows 10 maakt gebruik van je webcam veiliger

Het ziet ernaar uit dat Windows 10 binnenkort een nieuwe functie krijgt die het gebruik van jouw webcam veiliger maakt. Microsoft test naar verluidt een instelling die je laat weten wanneer jouw camera in gebruik is en welke apps ermee aan de slag zijn.

Als jouw webcam aan staat, dan zal er in de taakbalk een icoon verschijnen dat je hiervan op de hoogte brengt. Als je vervolgens over het icoon zweeft met je muis, dan zal er een lijst verschijnen van alle applicaties die momenteel jouw webcam gebruiken. 

Dit zal gelijkaardig zijn aan de manier waarop Windows 10 je toont of jouw microfoon in gebruik is.

Webcam privacy

Nu steeds meer mensen van thuis uit werken en elke dag wel meerdere videogesprekken moeten voeren, is het een handige functie om te weten wanneer jouw webcam in gebruik is.

Als je weet dat jouw camera nog aan staat, dan voorkom je mogelijk zeer beschamende scenario's. Deze nieuwe functie kan je ook verwittigen als een onbekende of kwaadwillende app jouw webcam heeft ingeschakeld zonder dat je dit weet.

Gezien de privacy- en veiligheidsimplicaties hopen we dan ook dat Microsoft deze functie zo snel mogelijk toevoegt aan Windows 10. Sommige webcams zijn reeds voorzien van een LED-lampje dat aanspringt als hij aan staat, maar daar kan je snel over kijken, en je weet ook niet welke apps er dan gebruik van maken.

___________________________________________________________________

Wat zijn goede alternatieven voor WhatsApp?

Vanaf half mei dit jaar gaat WhatsApp de accountgegevens van al zijn gebruikers delen met Facebook, eigenaar van WhatsApp. Alleen Europa blijft dankzij de AVG-regels buiten schot. Na flinke commotie hierover heeft WhatsApp de actie nu drie maanden uitgesteld, de bedoeling was 8 februari. Toch lijkt er steeds meer behoefte aan een serieus alternatief voor de berichten- en videobel-app.
Wij bekijken de twee belangrijkste: Signal en Telegram.
Lees hierover in het volgende artikel.

___________________________________________________________________

Hoe werkt end-to-end-encryptie en wat zijn de risico's?

In de strijd tussen concurrerende berichtenapps speelt de beveiliging van berichten een grote rol. WhatsApp en Signal bieden alle twee standaard end-to-end-encryptie voor alle berichten, bij bijvoorbeeld Telegram is dit een beperkte optie die je zelf moet instellen. Hoe werkt end-to-end-encryptie precies? En zijn er ook nadelen en risico’s aan verbonden?Lees hier verder over.
___________________________________________________________________

Programma's en Services, bij het opstarten van Windows :

Welke software wordt er allemaal opgestart bij het opstarten van uw Windows computer?Wanneer U uw computer opstart, dan worden er naast de services van Microsoft zelf mogelijk diverse services en mogelijk ook diverse andere programma's opgestart welke NIET van Microsoft zijn maar van andere software-leveranciers.Hoe meer services en programma's er worden opgestart, hoe langer het duurt voordat uw computer daadwerkelijk is opgestart en klaar is voor gebruik voor de computergebruiker. Hoe u deze programma's en services kunt ontdekken en eventueel uitschakelen leest u hier.
___________________________________________________________________

Zin in een spelletje?

Tijdens een vakantie heb je niet altijd wifi, en je mobiele data aan laten staan kan tot hoge kosten leiden. Maar als je lang in het vliegtuig of in de bus zit, of gewoon in je hangmat in het zonnetje ligt te luieren, is het soms best fijn om even ontspannen een spelletje te spelen. Hier zijn een paar spelletjes die je kunt spelen zonder internetverbinding.
 
Dream League Soccer 2016 (iOS, Android)

Ga op zoek naar de voetbaltrainer in jezelf en stel een sterrenteam samen waarmee je de voetbalwereld verovert. Ook dit spel is gevaarlijk verslavend met oneindig veel mogelijkheden om als manager je team en de spelers te ontwikkelen, maar ook om lekker een potje voetbal te spelen.
 
Flow Free (iOS, Android)

Het doel van dit spel is het verbinden van dezelfde kleuren. Dat klinkt misschien simpel, maar Flow Free is een behoorlijke hersenkraker. Dit spel is geschikt voor jong en oud, en met 150 levels ben je best wel even zoet. Voor de speler met een ijzeren geduld!
 
Temple Run 2 (iOS, Android)
 
Ben je meer een avontuurlijke gamer? Dan is Temple Run 2 wel iets voor jou. Rennen, springen, duiken en glijden langs afgronden, over wilde rivieren en door dichte bossen om te proberen te ontsnappen aan je achtervolgers. Hoe ver kun jij rennen?
 
Crossy Road (iOS, Android)

Een simpel en bescheiden spel dat ondertussen ontzettend veel prijzen heeft gewonnen. Want hoewel je heel snel even een potje kunt spelen, is het bijna onmogelijk om weer te stoppen. In offline modus kun je je voortgang niet opslaan, maar dat is het laatste waar je aan denkt. Probeer eerst überhaupt maar weer te stoppen met dit spel!
 
___________________________________________________________________