website-sckemail-sck
pnghut-2021-happy-new-year-2021-new-year-1Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      Computervoer 29

Maassluis,  donderdag 07 oktober 2021,

Beste geïnteresseerde,

Een nieuw jaar, een nieuw begin van een jaar, waarin we allemaal hopen dat ongewenste organismen in de natuur ons op welke manier dan ook met rust zullen laten. Ons niet meer in die mate zullen treffen, zoals het afgelopen jaar is gebeurd. Ook de SCK ondervond op zijn manier de gevolgen hiervan. Laten we in ieder geval hopen dat de workshops dit jaar in aller gezondheid bijgewoond kunnen worden.

In deze computervoer weer de nodige muziek van zangers en zangeressen, bekend of onbekend, maar waarvan ik denk dat er in ieder geval zeker kwaliteit tussen zit.
Ook bij de onderdelen op het gebied van computerkennis zit wel iets dat menigeen op zijn manier zal kunnen gebruiken.

Veel lees, kijk en luisterplezier!

Vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest

________________________________________________________________________

 • Hayley Dee Westenra: een sopraan uit Nieuw-Zeeland. Haar vader is Nederlands, haar moeder Iers. In 2003 bracht Westenra haar eerste internationale muziekalbum uit. Het album 'Pure' noteerde in het Verenigd Koninkrijk de eerste plaats in de hitlijst voor klassieke muziek. Toch staan er op deze cd ook popnummers, getuige deze mooie ballade: Who painted the moon black

 • Helene Fischer : een Duitse zangeres,die  wereldwijd meer dan 15 miljoen albums  heeft verkocht. Veel van haar albums behaalden  de goud- en (dubbel)platinastatus. Helene Fischer zingt tevens in het Engels.
  Andrea Bocelli : een Italiaanse tenor, die zowel klassieke als populaire muziek zingt. Tevens zingt hij in enkele opera's, en is hij een producer.
  De twee artiesten  zingen in duet het  lied: The Prayer

 • Michael Steven Bublé : een Canadese jazzzanger en acteur, die woonachtig is in zowel Canada als in Italië. Bublé heeft wereldwijd meer dan 25 miljoen albums verkocht en verschillende hitsingles gehad. In Nederland was zijn grootste hit Haven't Met You Yet, die in 2009 de 4e plek in de Nederlandse Top 40 bereikte.
  Laura Pausini : een Italiaanse zangeres die zeer populair is in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld. Ze heeft ook veel aanhang in België en Nederland. Met name in de jaren 90 was Pausini in Nederland erg populair. Na Italië was Nederland het eerste land waar de zangeres succes had.
  Samen zingen ze in duet het nummer You'll Never Find

 • John Lennon is één van de oprichters van The Beatles. Hij vormde de groep samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. Hij maakte echter ook als solist naam, onder meer met het nummer 'Imagine' en trad geregeld op samen met zijn vrouw Yoko Ono. Hij werd helaas op 8 december 1980 vermoord.
  In deze aflevering van computervoer zingt hij het werelberoemde nummer : Imagine in optima forma.

 • Anita Meijer had haar eerste televisiedebuut op de Nederlandse televisie in het legendarische kinder Tv-programma 'Stuif Es In' op elfjarige leeftijd. De jaren die erna volgden heeft zij niet stil gezeten, zo zong zij regelmatig in Nederlandse producties als achtergrondzangeres en bracht onder verschillende namen singels uit. Mede hierdoor kwam zij in contact met Hans Vermeulen. In 1976 breekt Anita Meijer door met haar single “The Alternative Way” die zij samen met Hans Vermeulen uitbracht. In de periode 1976-1979 zong Anita in de door Hans Vermeulen opgerichte band Rainbow Train. Wat eind jaren 70 leidde tot een nieuwe Lp “Love You Too Much. Hierna besluiten ze om allebei een andere kant op te gaan. Anita komt in contact met producer Martin Duiser en dit leidde in 1981 tot een gigantische hit  Why, Tell me Why.

__________________________________________________________________________

Waarom worden computers langzamer naarmate ze ouder worden?

U herinnert zich ongetwijfeld de dag dat u een snelle, up-to-date nieuwe computer kocht met alle nieuwste snufjes erop en eraan. U weet ongetwijfeld ook nog dat alles vlot en snel werkte en dat u, enkele pop-ups niet te na gesproken, nooit geconfronteerd werd met problemen. Spelletjes draaiden soepel en webpagina's flitsen op het scherm. Maar, naarmate de computer ouder werd, ging alles wat trager en stapelden de problemen zich op.
Wat er dan precies aan de hand kan zijn lees je op de pagina waarom wordt mijn pc zo langzaam.

_________________________________________________________________________

Heb je wel eens van TikTok gehoord en wat is het?

wat-is-tiktok


TikTok is een sociaal medium dat snel populairder wordt. De app draait om korte video’s en is vooral populair onder jonge mensen. TikTok is sinds 2018 in razend tempo over heel de wereld succesvol geworden. Vooral bij de jeugd. In Nederland heeft de app op dit moment 4,5 miljoen gebruikers. Vrouwen, of liever meisjes vormen het grootste deel (tweederde) van die gebruikers. Maar er is ook kritiek op TikTok op de privacy en veiligheid van de app. 
Voor- en nadelen kun je lezen op de pagina hoe zit het nu precies met TikTok.

______________________________________________________________________

Een melding die vaak vragen
en/of onbegrip oproept.

Als je een programma uitvoert of computerinstellingen probeert te wijzigen, weet Windows soms niet of jij die handeling uitvoert of dat een virus dit.doet.
Wat denk je dat Windows als oplossing heeft bedacht? Wanneer Windows het vermoeden heeft  dat iemand (of iets) aan het systeem  probeert te wijzigen dat schade zou kunnen toebrengen aan  Windows of aan je pc, komt het met een bericht waarin je om toestemming wordt gevraagd, zoals je ziet in onderstaande figuur. Windows geeft dan ook de naam van het programma weer waarvan hij op dat moment niet weet of het kwaad kan. In dit geval het onschuldige Windows Command Processor.

gebruikersaccountbeheer2
Eigenlijk Is Windows niet echt slim, want hij weet niet direct of de handeling die plaats vindt wel of niet vertrouwd is. Daarom stelt hij dus eerst de vraag in bovenstaand figuur.
Als zo'n melding zomaar verschijnt, kan het zijn dat Windows je waarschuwt voor iets onaangenaams dat naar binnen probeert  te sluipen. Klik in zo’n geval op Nee of Niet installeren om toestemming te weigeren. Maar als jij een vertrouwd programma op je computer probeert te installeren of in bovenstaand geval bijvoorbeeld Windows Command Processor wilt gebruiken, klik dan op Ja of op Installeren. Windows laat je dan je gang gaan.

Als je geen beheerder bent, lukt het niet direct toestemming te geven. Als je zelf nog een ander account hebt op de pc met beheerders of adminstrateursrechten typ dan als er om gevraagd wordt je wachtwoord in. Inderdaad, het is een nogal domme beveiligingsrobot die daar de wacht houdt bij de voordeur van Windows, maar het is ook een extra obstakel voor mensen die virussen maken.

_________________________________________________________________________

Een webpagina afdrukken in de Leesweergave van Windows 10

De Leesweergave zorgt dat teksten op internet rustiger worden weergegeven. Geen advertenties, geen opmaak van de site. Als deze Leesmodus aanstaat zie je dus alleen de relevante tekst en foto’s. Deze Leesweergave is alleen beschikbaar, wanneer het door een website wordt toegestaan. Als een webpagina in de Leesweergave beschikbaar is, wordt het pictogram insluitende lezer
(de nieuwe Edge Chromium)

afbeelding1-kopie

 of het boekje (oude Edge) boekje actief. 

Om een artikel in Leesweergave weer te geven, doe je het volgende. Open de website waar het artikel op staat dat je in Leesweergave wilt lezen. Klik het betreffende artikel open en kijk of rechtsboven in de adresbalk  het bewuste pictogram staat. Als het pictogram niet te zien of grijs is, is de Leesweergave jammer genoeg niet beschikbaar. Is het zwart, dan kunt u het pictogram aanklikken om de Leesweergave te starten. Het pictogram wordt blauw zolang u in de Leesmodus bent.

Het artikel wordt dus gestript van reclame en andere storende materiaal en alleen als tekst en eventuele foto’s getoond. Op deze manier kan het artikel rustiger gelezen of makkelijk geprint worden. Klik weer op het pictogram om de Leesweergave te sluiten.

____________________________________________________________________

5 Tips voor de Apple iCloud Drive.

De iCloud Drive van Apple is een cloudopslag- en synchronisatiedienst waarmee u bestanden tussen uw diverse Apple-toestellen, zoals iPhone, iPad en Mac, kunt uitwisselen. Met de volgende tips haalt u nog meer uit deze handige dienst.

TIP 1 Wanneer u een app als Pages of Numbers opent en een bestand aanmaakt door bovenaan op de Naamloze naam te klikken, dan belandt dat standaard in uw documentenmap. U kunt de locatie eventueel aanpassen naar iCloud Drive. Klik hiervoor op de naam en kies Verplaats en vervolgens iCloud Drive, waarin je naast standaard mappen ook een Naamloze map kunt kiezen, die je later een eigen naam kunt geven.

TIP 2 De opslagruimte van een gratis iCloud Drive-account is beperkt tot 5 GB. Om te vermijden dat die snel volloopt, kunt u apps uitsluiten. Op een Mac doet u dat via systeemvoorkeuren, Apple ID waarna u Opties bij iCloud drive selecteert en opslaghongerige items, zoals Documenten, uitschakelt.

TIP 3 Via Systeemvoorkeuren op uw Mac ziet u bij iCloudopslag meteen hoeveel ruimte unog overhebt en Beheer vertelt u welke items de meeste opslag vereisen. Klik op een item en op het min-knopje om het bestand weg te halen. Via Koop meer opslag kunt u natuurlijk ook de opslagruimte vergroten.

TIP 4 Het is mogelijk om bestanden en mappen in iCloud Drive te delen. Open uw iCloud-map in Finder en klik met rechts op het item. Kies Deel, Voeg personen toe en duid de gewenste personen, opties en machtigingen aan.

TIP5 iCloud Drive mag dan een Apple-product zijn, u kunt het ook gebruiken in Windows, bijvoorbeeld voor het bewerken van foto’s of het openen van e-mails. U vindt de app iCloud in de Microsoft Store.

_____________________________________________________________________