website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      Computervoer 16

Maassluis, 26 september 2021.

Beste geinteresseerde

Ik dacht met deze editie van Computervoer weer iets gevonden te hebben, waar een ieder best wel iets van zijn gading in kan vinden.

John Denver een troubadour in hart en nieren

John Denver was een Amerikaanse countryzanger, songwriter, musicus en (enkele malen) acteur; Hij zette zich in voor het goede doel en  kwam op tegen honger, armoede en aids. Daarnaast werkte hij voor het natuurbehoud, onder meer in Alaska.
Zijn liedjes, de melodieën en vooral zijn teksten hebben mij altijd sterk tot de verbeelding gesproken.
Op 12 oktober 1997 kwam hij voor de kust van Monterey om het leven toen het vliegtuig dat hij zelf bestuurde, neerstortte. Zijn as werd uitgestrooid over de Rocky Mountains in Colorado.. De bergen waar hij zo graag en veel over zong.
Ik luister en kijk nog graag naar zijn optredens en ruim daarom graag een plaatsje voor hem in binnen deze computervoer.
Als je wilt naar een tweetal liedjes van deze ras-troubadour klik dan op de muziek van John Denver

___________________________________________________________________

De antimalware functie binnen Google Chrome.

Wist je dat Google  zijn eigen malware scanner heeft , één  die draait op de achtergrond (zolang Chrome open staat) en die ook handmatig kan worden uitgevoerd.  Deze scanner bevindt zich alleen in de Windows-versie van Google Chrome, dus het is niet van toepassing op  macOS-gebruikers. Als je wilt weten  hoe je  die toegevoegde  verdediging tegen malware op Windows kan  gebruiken klik dan op anti-malware in Google Chrome

__________________________________________________________________

Open een extra venster van de Verkenner

Wanneer je een nieuw Verkenner-venster opent is het best makkelijk werken met twee verschillende mappen.

De Verkenner geeft toegang tot de bestanden op de Windows 10-computer. Deze staan bijvoorbeeld gesorteerd in mappen. Soms verplaatst of kopieert u een bestand. Het is dan handig om zowel de map waar het bestand in staat, als de map waar het bestand naartoe moet in beeld te brengen. Open daarvoor een extra Verkenner-venster.

Hebt u de map in de Verkenner al voor u? Klik dan met de rechtermuisknop op de map en dan op In nieuw venster openen.

Het kan ook via het lint:

  1. Open de Verkenner. Klik daarvoor op het pictogram Pictogram van de Verkenner op de Taakbalk.
  2. Klik in het lint links boven op Bestand.
  3. Klik op Nieuw venster openen.
  4. Het tweede venster opent met dezelfde locatie in de Verkenner.
  5. Navigeer naar een andere map zoals u gewend bent.en waarin je iets wilt plakken.

___________________________________________________________________

System File Checker

Lijkt er iets aan de hand te zijn met je Windows-computer (bijv. printer of mail werkt niet goed meer) , dan kan het zijn dat één of meerdere systeembestanden niet meer in orde zijn.
Dan kun je natuurlijk een nieuwe installatie doen of op zoek gaan een programma van een derde partij om het probleem te verhelpen, maar Windows beschikt zelf ook over een mogelijkheid om je systeembestanden te controleren en waar nodig te herstellen. Dat kan met het programma System File Checker. 
Mocht je hiermee willen werken klik dan op SFC om te zien hoe dit moet.
___________________________________________________________________

Foto's in een keer hernoemen

Digitale foto's hebben vaak nogal vreemde namen, zoals SCP001.jpg. Dat maakt het zoeken naar de juiste foto's binnen de Verkenner er niet makkelijker op. Daar kan wat aan gedaan worden.

Wie een aantal foto's in een map heeft verzameld, kan ze bijvoorbeeld in een keer een andere naam geven. De foto's krijgen de naam die je zelf kiest, met aan het einde een oplopend nummer. Denk aan Zomer-vakantie2020 (1).jpg, Zomer- vakantie2020 (2).jpg en zo verder. Bij het hernoemen van de foto's wordt de volgorde aangehouden waarin de foto's zich in de map bevinden. Het is dus zaak om eerst de foto's in de goede volgorde te zetten, om ze daarna een andere naam te geven. 

Het werkt zo:

1. Open de Verkenner.

2. Klik op de map met foto's.

3. Klik in het lint op het tabblad Beeld en vervolgens bij 'Indeling` op Details

4. Klik in het lint op Sorterenop.

5. Klik op Naam of Datum als je de foto's wilt sorteren op de huidige naam of op datum. Let erop dat de foto's van oud naar nieuw staan als u op datum sorteert. Als dit niet zo is, klik dan nogmaals op Datum.

6. Klik op een foto en druk op Ctrl+A in om alle foto’s te selecteren.

7. Klik met de rechtermuisknop op de eerste foto en klik in het verschenen uitklapmenu op Naamwijzigen.

8. Typ de naam die je aan de verzameling foto’s wilt geven, daarna eventueel een spatie en daarna tussen haakjes het cijfer 1. Let erop dat u de bestandsextensie (de punt met daar achter 3 letters.) niet verandert. Typ dus bijvoorbeeld Zomervakantie2017 (1).jpg in. Het cijfer tussen haakjes is nodig omdat we een reeks foto's dezelfde naam geven: (1) staat voor de eerste foto uit de reeks en Windows hoogt dit cijfer automatisch op, zoals je zult zien.

9. Druk tenslotte op de Enter-toets.

Alle foto's worden nu hernoemd met je gekozen naam.

____________________________________________________________________

Veel lees- en studieplezier,

Met vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest.