website-sckemail-sck
Senioren Computerclub Koningshof
Correspondentieadres: Postbus 354, 3140 AJ Maassluis
      Computervoer 12

Maassluis, 26 september 2021.

Beste geinteresseerde

Dieren redden elkaar.

We kunnen niet echt in de hoofden van dieren kijken om exact te weten wat er in hun hersenen omgaat als het emoties betreft. Maar we kunnen wel observeren en zien dat er gedrag is wat sterk lijkt op compassie tonen.
Geweldige gevallen van wederzijdse hulp tussen dieren kun je zien via de volgende link dieren redden dieren.Bende besteelt senioren via de computer

Vier mannen en een vrouw hebben in Nederland meer dan tweehonderd mensen, vooral senioren, via internet beroofd van hun spaargeld.

De politie kreeg tweehonderd aangiftes binnen van mensen die opgelicht zijn via de telefoon en internet. Ze raakten daarbij in totaal meer dan vier miljoen euro kwijt. De afgelopen weken arresteerden de agenten de bende; mensen tussen de 21 en 30 jaar oud.

De criminelen gingen heel slim te werk. De mannen en vrouw deden alsof ze voor een bank werkten en belden mensen op. Ze zeiden dat er een hack dreigde. Het advies was dan om het banksaldo over te maken naar een zogenaamd veilige rekening.

De criminelen 'hielpen' de slachtoffers door mee te kijken op hun computer. Daarvoor moesten de mensen een programma op hun pc zetten: Teamviewer. Via dat programma kregen de verdachten toegang tot de pc’s van de slachtoffers. Ze hielpen dan met geld overmaken, maar dat ging niet naar de beloofde ‘kluisrekening’. De euro’s kwamen terecht op de rekeningen van tussenpersonen. Zo maakten ze enorme sommen geld buit.

De vijf verdachten hadden dure merkkleding in huis en grote sommen contant geld. De politie is nog niet klaar met het onderzoek. Het kan zijn dat er meer mensen worden opgepakt.

Mensen van de bank bellen nooit op met dit soort verhalen. Krijgt u iemand aan de lijn die vraagt of u geld overmaakt, hang dan op. Werk nooit mee aan zulke vragen. Maak ook geen geld over naar iemand die er via sms of WhatsApp om vraagt. Ook niet als het lijkt of een kind, familielid of vriend van u ernaar vraagt. Criminelen doen zich vaak voor als een bekende.


Launchers voor je Android toestel

Bij een Android toestel ben je redelijk vrij in het bepalen hoe het systeem eruit moet zien, hoe je alles wilt organiseren en hoe je omgaat met apps. De app die dit allemaal regelt is de zogenaamde launcher en bepaalt o.a. de manier waarop het startscherm eruit ziet. Wanneer je een nieuwe Android smartphone koopt dan is deze standaard voorzien van de Google launcher. Het zou kunnen dat je bijvoorbeeld het startscherm naar eigen inzicht  zou willen inrichten. De Google Play Store biedt een reeks verschillende launchers aan. Kies er een, installeer deze en inrichten maar. Bevalt hij niet, verwijder hem dan en het systeem keert terug naar de oude situatie. Er kan dus weinig misgaan.
Een aantal launchers zijn te zien via de volgende link Android launchers


Hoe maak je een back-up van whatsApp?

Om te voorkomen dat je al je berichten, foto's en video's kwijt bent als je een nieuwe smartphone koopt, moet je regelmatig een back-up maken. Dat geldt ook voor de WhatsApp-geschiedenis. Hoe je dat doet is door middel van de volgende link te zien: Hoe maak ik een whatsApp backup


Een VPN voor op je computer? Die móet je hebben!

De risico's van het surfen op internet lijken alleen maar toe te nemen. Er zijn goede redenen om een VPN-verbinding te gebruiken, klik op VPN waarom.

Veel lees- en studieplezier,

Met vriendelijke groeten,
Hugo van der Hoest.